Abrams: “L’Arbre de foc és la primera obra amb els poemes definitius d’Agustí Bartra”

431

L’Editorial martorellenca Adesiara ha presentat al Centre Cultural l’Arbre de foc, un recull de poemes de l’escriptor Agustí Bartra creats entre els anys 1936 i 1945. La conducció de l’acte ha anat a càrrec del poeta i crític literari Sam Abrams, del director d’Adesiara, Jordi Raventós, i de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. Anteriorment s’han lliurat els guardons als guanyadors del II Dictat Català de Martorell.

L’Arbre de foc és un llibre actual, però que recull els poemes fets pel poeta, novel·lista, contista, dramaturg, crític i teòric, memorialista i traductor Agustí Bartra (1908‒1982) entre els anys 1936 i 1945. “És un poemari d’amor vers la seva dona, l’Anna Murià, però també inclou nuclis temàtics com ara la guerra, el front, la rereguarda o l’exili” destaca Sam Abrams, qui ha recalcat que “aquest és el primer cop que s’edita l’obra amb el text definitiu de l’autor, que fins i tot després de 1945 en va fer noves revisions”.

Abrams ha comentat que el lector hi trobarà “un Bartra de cultura vastíssima, amb ambició intel·lectual, vitalista, que defensa la modernitat i la seva llengua. Un punt de referència per la literatura catalana, tant per a autors com per a lectors”.

L’editor d’Adesiara, Jordi Raventós, ha destacat que la “nostra editorial s’esforça per cercar les injustícies literàries” i ha rebut la felicitació de l’alcalde Fonollosa “per haver arribat recentment al centenar de publicacions. En Jordi i en Sam són dues de les autoritats literàries més importants del país, i una d’elles, a més, és de Martorell”.

Morera i Quirós guanyen els premis del II Dictat Català

Abans de la presentació, feta a l’Auditori Joan Cererols davant un centenar de persones, s’ha lliurat els premis del II Dictat Català de Martorell celebrat el passat 14 d’abril a la Biblioteca i que organitzen la Fundació Francesc Pujols i el Consorci per a la Normalització Lingüística Ca n’Ametller. Jordi Ramon Morera ha estat guanyador del primer premi i Esther Quirós la del segon. Els han acompanyat a l’escenari Jordi Boladeras, del Servei local de Català, la membre d’Òmnium Cultural, Maria Esteban, l’alcalde i patró de la Fundació Francesc Pujols, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.