‘Accelera Martorell’, un impuls per a la innovació en el sector de l’automoció

944
Presentació 'Accelera Martorell'
Presentació 'Accelera Martorell'

El Centre de Promoció Econòmica ha estat l’escenari aquest dimarts per presentar la 1a edició de la plataforma ‘Accelera Martorell’, preacceleradora d’emprenedoria especialitzada en el sector de l’automoció. El projecte l’impulsen l’Ajuntament de Martorell i el Consorci de Formació Professional d’Automoció, i compta amb la col·laboració del Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC). Una vintena de participants rebran formació especialitzada i gratuïta per estimular la seva emprenedoria, a través de la innovació i la tecnologia.

‘Accelera Martorell’ ha estat seleccionat per formar part de la Xarxa Primer, dins el programa Primer de Preacceleració de la Generalitat de Catalunya per coordinar projectes emprenedors territorials d’alta especialització. La preaaceleradora martorellenca pretén “aconseguir una forta especialització que traslladi als emprenedors uns avantatges a l’hora de crear empreses. Fer-los veure oportunitats i necessitats en l’àmbit de l’automoció, suggerir solucions i parlar del propi mercat”, ha afirmat Pere Condom, director del programa Catalunya Emprèn.

Pere Condom, director Catalunya Emprèn

Pere Homs, director general del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha dit que “la Indústria 4.0 ens porta una nova etapa d’innovació tecnològica, però serà la hibridació entre tecnologies la que generarà aquesta innovació”. “Els vostres projectes han d’absorbir el 100% del vostre temps, però també cal que dediqueu estones a conèixer altres entorns tecnològics per tal d’accelerar les vostres pròpies solucions”.

Pere Homs, director Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya

El president de CIAC, Josep Maria Valls, ha indicat que “no podem parlar de tecnologia i competitivitat a les empreses si no parlem de formació. Els països més avançat industrialment i cultural són els que ofereixen una millor formació, perquè n’és la clau”.

Josep Maria Valls, president de CIAC

En la mateixa línia s’ha pronunciat la directora gerent del Consorci de Formació Professional d’Automoció, Maria Teresa Casanovas, qui ha reconegut que “la indústria té una necessitat imperiosa que els professionals estigueu formats”. “Les indústries tenen un ritme frenètic d’evolució tecnològica, i algú ha de pensar i de resoldre els reptes que tenen. Per això, vam dissenyar aquest programa que requeria buscar els millors professionals de la formació en aquests models tecnològics i els emprenedors que volguessin acceptar el repte”.

Maria Teresa Casanovas, directora del Consorci de Formació Professional d’Automoció

L’alcalde Xavier Fonollosa ha lamentat que “la història de la nostra FP és la història d’un fracàs col·lectiu”. “Catalunya i la seva indústria de l’automoció estan ben posicionades, però ens hem d’alinear tots per no perdre oportunitats”. Fonollosa ha apuntat que “països tecnològicament molt més avançats que nosaltres, com ara Alemanya, li donen a l’FP la importància que té”. L’FP i especialment la FP dual hauria de servir per augmentar el nombre d’operaris qualificats a casa nostra, ha reconegut. “Aquí hi ha moltes persones sense cap qualificació i moltes amb llicenciatures i, per contra, molt pocs operaris de grau mitjà ben formats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

‘Accelera Martorell’ constarà de 250 hores de formació tecnològica i empresarial, que s’han iniciat aquest mateix dimarts amb una sessió de realitat augmentada, a càrrec de Xavier Riba. S’adreça a 20 participants que tinguin el perfil de titulats en Cicles Formatius de Grau Superior d’Electromecànica de Vehicles; titulats o estudiants de Graus Universitaris d’Enginyeria i professionals d’empreses i emprenedors interessats en el sector de l’automoció.

Durant el curs, els participants rebran formació especialitzada dins el sector de l’automoció per solucionar problemes a reptes de robòtica, sensòrica, fabricació additiva i Big data, i desenvoluparan la solució a un dels reptes seleccionats amb l’objectiu d’adquirir habilitats i coneixements necessaris per posar en marxa aquestes iniciatives empresarials. El millor projecte rebrà un premi econòmic i els projectes constituïts gaudiran d’un any d’allotjament gratuït al Coworking Molí Empresa.