La cuinera Ada Parellada va passar aquest dimecres al vespre per la Biblioteca Martorell per presentar el seu nou llibre, La cuina sostenible. Idees, trucs i receptes per no llençar res. Una guia que reflexiona al voltant del malbaratament alimentari, l’organització a la cuina, la manera d’aprendre a menjar millor i la planificació del temps de cuinat a casa. La sala polivalent de l’equipament es va omplir de gom a gom, amb més de 80 assistents, per escoltar els seus consells.
El llibre , que ja s’ha esgotat en l’edició en català, pivota al voltant del concepte de cuina sostenible. Parellada explica que no es refereix tant a la cura del medi ambient com al fet que sigui “aquella cuina que es pot sostenir en el temps, que es pot fer sempre, que és àgil i fàcil”.
Conseqüència d’això, es contribueix a reduir la quantitat de menjar que es llença a les escombraries -malbaratament alimentari-, amb consells per “partir d’una bona organització i un bon control de la nevera, una planificació dels menús i una compra en base a aquesta planificació”. L’autora reivindica que “cal començar a recuperar el valor dels aliments i a sentir-nos malament quan llencem menjar”:
Ada Parellada
Parellada aconsella que, abans de posar-nos als fogons, planifiquem els menús. Tal com diu, “de la mateixa manera que fan els restaurants, que contràriament al que alguns encara creuen, no improvisen, sinó que tenen una planificació i feina prèvia molt important”:
Ada Parellada
L’autora recomana el llibre a tothom, però que sobretot l’ha escrit “pensant en les famílies en les que els membres de la parella treballen, van molt de bòlit, tenen moltes aficions i que quan arriben a casa, la cuina se’ls transforma en un destorb. Pretén donar-los eines i una solució de cuina quotidiana, un sistema fàcil i possible per desestressar-los”. Solucions que van més enllà de la idea de cuina saludable: “és important, si, però no mirem sempre l’aliment com una medicina. Els aliments poden ajudar a no emmalaltir, però no curen”.
Ada Parellada
Ada Parellada regenta el restaurant Semproniana a l’Eixample barceloní, que va obrir amb el seu marit quan va fer 25 anys, i ha tingut altres establiments de restauració en tot aquest temps. És autora de nombrosos llibres de cuina i fins i tot una novel·la, Sal de vainilla, i l’any 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi.
Nascuda a Granollers fa 52 anys, forma part d’una família propietària de la Fonda Europa, a la capital del Vallès Oriental, des de fa set generacions. Explica que va néixer entre fogons i que “vaig tenir la millor universitat del món, sempre envoltada de gent, de família, de personal, de cassoles i de converses que sempre es referien al treball a la fonda”.
Ada Parellada
Parellada ha fet moltes compareixences als mitjans per divulgar una alimentació sana i planera, del dia a dia. Reconeix que “la cuina actual viu instal·lada en moltes paradoxes: se’n parla molt i cada cop tenim més accés a receptaris, més trucs, més seguretat alimentària i més sabor, però cuinem menys”. Tanta informació no és assimilada: “ens genera desinformació i molta incertesa”. Per això, aconsella “menjar com ho fèiem a casa, replicar i reproduir aquells records que ens desperta un aliment”.
Ada Parellada
La conductora del programa ‘Tots a la cuina’ de Ràdio Martorell, Maria Antònia Blanco, va presentar l’obra i la trajectòria d’Ada Parellada davant la concurrència. Les va acompanyar el regidor de Cultura, Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González.