Adesiara, única editorial de Martorell, intenta adaptar-se al moment per seguir oferint als lectors els clàssics de la literatura universal traduïts al català i altres publicacions. El seu director, Jordi Raventós, explica l’adhesió a una campanya que recomana fer comandes de llibres aquest Sant Jordi, que es distribuiran a domicili quan sigui possible. L’editorial també s’afegeix a una campanya de suport econòmic als llibreters.
El sector editorial busca alternatives per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus a les portes de Sant Jordi, un moment clau de les vendes anuals. Per això, 44 petites editorials –entre elles, Adesiara- han fet una crida als lectors amb l’etiqueta #desconfinemElsLlibres, que els interpel·la a comprar llibres en aquestes dates.
Raventós detalla que “promovem al nostre web un sistema per fer comandes en línia, amb enviament a domicili en uns dies o setmanes, tan bon punt les condicions de la pandèmia ho permetin”. L’editor afegeix que Adesiara se subscriu a #AdoptaUnaLlibreria: “Ens comprometem a que el 30% del preu del llibre que el lector ens encarregui al web serà per a la llibreria que ens indiqui. Cal salvar moltes llibreries i cuidar els llibreters”.
Jordi Raventós, director de l'editorial Adesiara
“Tots rebem l’impacte del coronavirus, però l’efecte serà major o menor segons actuem. Ser una editorial petita ens afavoreix, ja que no hem de fer acomiadaments ni ERTOs”, diu, però “cal que els lectors comprin en línia, a través del nostre web o del de qualsevol llibreria per a que la situació sigui millor”.
Jordi Raventós, director de l'editorial Adesiara
“Celebrar Sant Jordi el 23 de juliol és una bona iniciativa”
Aquest dimarts, la Cambra del Llibre –que aplega diversos representants del sector editorial- i el Gremi de Floristes han acordat que la festa del llibre i la rosa es faci el 23 de juliol. Raventós ho veu amb bons ulls: “No sé si tindrà l’èxit del 23 d’abril, però és una bona iniciativa”. L’editor martorellenc recorda que “també podem comprar i llegir el dia 24, i el 25, per la Setmana del Llibre al setembre o a les llibreries en qualsevol moment de l’any”.
Jordi Raventós, director de l'editorial Adesiara
Quatre llibres distribuïts i tres de confinats aquest 2020
Aquest 2020, Adesiara ha publicat i distribuït a llibreries quatre títols. Un d’ells, la novel·la utòpica Erewhon, de Samuel Butler “un dels grans autors anglesos del segle XIX, i primera traducció al català de la seva obra”. També L’Anticrist, de Joseph Roth, “un assaig visionari de 1934 que parla del mal que pot fer el nazisme, a més de l’estalinisme soviètic o diversos presidents dels Estats Units”.
L’editorial furga molt més enrere per donar vida a la traducció d’El Malcarat, “única obra sencera conservada de Menandre, un dels còmics més grans de l’antiguitat”. Més a prop en el temps i l’espai, proposa Poema del bosc, d’Alexandre de Riquer: “Una de les grans obres del modernisme català. A les llibreries ha funcionat molt bé i fins i tot ha estat l’obra de poesia més venuda a La Central”, destaca.
Jordi Raventós, director de l'editorial Adesiara
Per contra, l’estat d’alarma ha deixat confinats als magatzems i sense temps d’arribar a les llibreries tres títols: Dues històries de Praga, de Rainer Maria Rilke “un dels grans llibres del poeta alemany”; la Història de la lluna inapagada, de Borís Pilniak, “un dels grans escriptors russos de la primera meitat del segle XX, deportat per Stalin, jutjat i assassinat” i les Odes, d’Horaci. Aquest darrer títol, a diferència dels dos anteriors, amb traducció al català ja existent fa 50 anys, ara actualitzada per Jaume Juan Castelló. Raventós creu que esdevindrà “un dels grans llibres de l’editorial, com va ser l’any passat Ilíada d’Homer”.
Jordi Raventós, director de l'editorial Adesiara
Els set títols d’Adesiara d’aquest 2020 i els anteriors es poden adquirir a través de la pàgina web de l’editorial.