Adolf Bargués participa a la taula rodona sobre patrimoni ‘El Baix Llobregat a debat’

400

El primer tinent d’alcalde i regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués, va participar ahir dijous a Gavà a la taula rodona del congrés El Baix Llobregat a debat. L’acte duia per títol El patrimoni no és un llegat estàtic del passat, és un element del futur, i versava sobre el tractament que rep el patrimoni local a la comarca i el que hauria de rebre.

El debat va fer palesa “la necessitat de treballar en xarxa entre municipis, però també de vincular el tractament del patrimoni a d’altres qüestions, com l’educació, la cohesió social o l’urbanisme”, ha dit Bargués. També es va debatre “la manca de suport que tenen els ajuntaments per part de les administracions de rang superior, tant a nivell econòmic com tècnic, així com les poques indicacions que la llei de Patrimoni i la d’Urbanisme aporten als gestors del patrimoni local, i la necessitat d’apostar-hi i invertir-hi”.

El primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, va recordar que Martorell disposa, des de 2015, del Mapa de Patrimoni Cultural, lliurat per la Diputació de Barcelona fruit d’una petició de suport tècnic al municipi. Disposa de 292 elements inventariats del patrimoni cultural i natural del terme municipal.

El Mapa del Patrimoni Cultural té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d’un municipi i la seva valoració, i “fa possible que l’Ajuntament pugui establir mesures per garantir-ne la protecció i conservació, així com per planificar-ne la rendibilització social. Es tracta que la gent no vegi el patrimoni com una despesa, sinó com a inversió”.

La sessió també va servir per reclamar que, actualment, molts dels responsables de Patrimoni tenen un perfil generalista, mentre que els departaments d’Urbanisme se sustenten en tècnics especialitzats, els de Patrimoni no sempre tenen el perfil adequat.

Adolf Bargués va estar acompanyat per Mònica Borrell, cap de patrimoni de l’Ajuntament de Gavà, Marga Gómez, directora de l’Arxiu Municipal del Prat de Llobregat, Xavier Calderé, arxiver de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i Víctor Mata, vicepresident del Centre d’Estudis Beguetans. La taula, va ser moderada per la directora del Centre d’Estudis Comarcals, Esther Hachuel, i va comptar amb una fila zero formada per regidors i regidores de Cultura i Patrimoni del Baix Llobregat i per representants de Centres d’Estudis locals.