Àlex Susanna: “El Premi Vila és viu i es reajusta cada any. Aquesta és la clau del seu èxit social i literari”

543
Àlex Susanna, president jurat Premi Vila
Àlex Susanna, president jurat Premi Vila

El president del jurat del Premi Vila de Martorell, Àlex Susanna, ha recalcat que la bona acceptació que té l’històric certamen literari és fruit dels reajustaments anuals que s’hi van fent per atreure-hi més participants. Per Susanna, els Vila són uns premis molt diversos, com la societat mateixa. El termini per participar en la 43a edició en alguna de les 13 categories existents finalitza el 16 de febrer.

Àlex Susanna ha definit el Premi Vila com “un certamen realment molt singular dins del panorama de premis literaris de la cultura catalana, i que ha assolit un èxit social i literari. Són uns premis en plural, en diverses llengües, en diverses categories i gèneres, i tot plegat els fa realment complexos”. El motiu de l’èxit és “el dur a terme de manera constant un procés de reflexió sobre el fons. Hem d’entendre que son un organisme viu i que, com a tal, necessiten reajustaments i replantejaments cada any, i crec que des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament ho han tingut molt clar des del principi”. Això ha fet que “el premi hagi connectat amb la societat, perquè reflecteix els seus interessos i preocupacions”.

Àlex Susanna, president del jurat del Premi Vila
42è Premi Vila de Martorell
42è Premi Vila de Martorell

Les principals renovacions dels darrers anys han estat la introducció de nous formats audiovisuals –poesia visual o els blogs, booktag, bibliotube per recomanar llibres- o el fet d’implicar la Biblioteca: “un espai tan extraordinari que es converteix en possible escenari de ficcions i que pot apropar lectors”.

Àlex Susanna, president del jurat del Premi Vila

Però Susanna ha remarcat especialment “la possibilitat de presentar les obres via telemàtica, deixant enrere l’etapa en la que era imprescindible imprimir còpies en paper, amb tot el que comporta de despesa absurda”. Tot plegat, ha dit, ha fet augmentar la participació els darrers anys “no només a nivell nacional, sinó també internacional”.

Àlex Susanna, president del jurat del Premi Vila

Ha afegit el poeta que “això ens ha portat a estudiar molt bé, reforçar i diversificar la composició del jurat per assumir-ho. És molt important el volum de feina que fan”, exposa Susanna, qui anuncia que en aquesta edició s’incorporarà com a nou membre la professora de l’Institut Joan Oró Èrika Bermejo, la primera d’aquest centre d’ensenyament que hi participa. La voluntat és la d’incloure en el jurat a membres de tots els instituts de la població.

7.600 euros en premis

El 43è Premi Vila de Martorell inclou 13 guardons amb una dotació econòmica global de 7.600 euros, la mateixa que l’any passat. El premi obert de poesia catalana i el de poesia castellana són els més importants –amb un reconeixement econòmic de 2.000 euros cadascun i la publicació del llibre-, però també hi ha premis locals i els de recent incorporació, com ara la poesia visual o els blogs literaris, bibliotuber o booktag. El termini de presentació dels originals finalitza el dia 16 de febrer i cal fer-los arribar via electrònica al web www.martorell.cat. La gala de lliurament dels premis es farà el vespre del 27 d’abril, a El Progrés. Consulteu aquí les bases de participació.