Alguns comerços locals pugen la persiana aquesta setmana en la fase 0 del desconfinament

1415
Obertura d'establiments a Martorell en la fase 0 de desconfinament
Obertura d'establiments a Martorell en la fase 0 de desconfinament

L’inici de la fase 0 del desconfinament decretat pel Govern de l’Estat ha permès l’obertura d’alguns comerços que s’afegeixen als de primera necessitat. D’entre els associats a Fem Vila i a Nou Martorell, uns 25 han tornat a pujar la persiana dos mesos després. Les dues entitats reconeixen l’incertesa dels botiguers i el fet que molts preveuen obrir dilluns vinent.

Des d’ahir dilluns és en vigor la fase 0, que permet obrir als comerços de menys de 400 metres quadrats i seguint estrictes mesures d’higiene i seguretat: només un client per treballador a l’establiment, han d’estar separats per mampares i a dos metres de distància. Les visites s’han de concertar prèviament, i els botiguers han de netejar i desinfectar dos cops al dia l’espai, i canviar-se i rentar la roba de feina cada jornada. A les perruqueries, els clients s’han de separar dos metres i, tant ells com els treballadors, han de portar mascareta tota l’estona.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha dit que una de les principals dificultats per als botiguers ha estat disposar “de mampares de metracrilat o les separacions mínimes”. Ha destacat que “és bo que el comerç vagi obrint, sempre que es faci amb seguretat per als treballadors i clients”, i que amb aquesta mesura “molta gent redescobrirà el comerç de proximitat, les botigues del barri i del poble, que ofereixen un bon servei”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa ha advertit “que caldrà un consens entre totes les administracions, Estat, Generalitat, Diputació i ajuntaments, per traçar la línia de suport al comerç local, al que s’haurà d’ajudar com calgui. No ens podem permetre que morin centres d’activitat econòmica a conseqüència del virus”.

Retorn a l’activitat uns vint-i-cinc de comerços associats

Les dues associacions de comerciants, Fem Vila i Nou Martorell, han recomptat prop de 25 establiments que han obert portes aquests dies. En el cas del Fem Vila, el seu president Óscar Monge ha apuntat que “han estat nou botigues del barri les que s’han incorporat entre aquest dilluns i dimarts, molts amb cites prèvies dels clients. Ens han comentat que els ha anat bé, perquè molta gent ja estava esperant que tornessin”.

Óscar Monge, president de l'associació Fem Vila

Toni Cruz, vicepresident de l’Associació Nou Martorell, ha destacat que “dels nostres associats ha obert entre un 15 i un 20%, fet que suposa unes 15 botigues en total. La resta preveu obrir dilluns vinent”. Cruz ha detallat que la tornada ha generat moltes incògnites, “la gent no té clar encara què ha de fer, les mesures de protecció a prendre més enllà del líquid i dels guants” i reconeix un panorama “d’incertesa i por, perquè no saben com aniran les vendes després de dos mesos tancats”.

Toni Cruz, vicepresident de l'Associació Nou Martorell

Des de les associacions es demana responsabilitat a totes les parts davant aquesta obertura i seguir consells bàsics. “Els clients que han de trucar i demanar hora per a que se’ls atengui. També recordar la preferència d’atendre la gent gran i persones en risc entre les 10.00 i les 12.00h i de 19.00 a 20.00h, o que tothom respecti les distàncies i les altres mesures de seguretat”, ha comentat Monge.

Óscar Monge, president de l'associació Fem Vila

Dilluns 11 de maig és prevista l’entrada a la fase 1, que permetria l’obertura de les terrasses de bars i restaurants amb un 50% d’aforament, grups d’un màxim de 10 persones i amb una distància mínima entre cadascuna de dos metres.