Alumnes de la UB participen en una jornada d’arqueologia experimental a Santa Margarida

367

El Centre d’Estudis Martorellencs i la Universitat de Barcelona han fet, aquest dissabte, una activitat d’arqueologia experimental als terrenys del jaciment arqueològic de Santa Margarida. L’activitat forma part de les pràctiques dels alumnes de l’assignatura Metodologia arqueològica III del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, dirigida per Javier López Cachero i Verònica Martínez Ferreras. Membres del Centre d’Estudis Martorellencs han ofert una visita comentada del jaciment als alumnes.

La sessió d’arqueologia experimental s’ha iniciat a les 9.00 h. i ha consistit “en la reproducció del procés de cocció de ceràmica seguint tècniques pròpies de la prehistòria”, explica el Dr. López Cachero. Hi ha participat una seixantena d’alumnes que han completat el procés d’elaboració d’una peça de ceràmica que havien confeccionat en les darreres setmanes.

La invenció de la ceràmica es remunta a l’època Neolítica i vinculada al procés d’eclosió de l’agricultura, encara que no de forma exclusiva. Les primeres ceràmiques, com les que s’han fet servir en l’experiment, eren fetes sense l’ús de torn i amb pastes de composició grollera. Igualment els processos de cocció eren molt simples ja que es limitaven a col·locar les peces envoltades de la llenya que es cremaria, assolint temperatures a l’entorn dels 700º.

En el cas de la sessió d’aquest dissabte, “la cocció s’ha fet d’acord amb aquesta tècnica, lleugerament evolucionada i que permet assolir una temperatura lleugerament superior ja que les peces se situen sobre un llit de llenya dins un clot excavat prèviament en el terreny, que es cobreix també amb més llenya. En aquesta ocasió, la temperatura ha superat els 900º”, matisa el professor de l’assignatura Metodologia arqueològica III.

La cocció de les peces ha finalitzat cap a les 16.00 h. Per entretenir l’espera, la presidenta del Centre d’Estudis Martorellencs, Dra. Rosario Navarro, i el secretari de l’entitat, Alfred Mauri, han fet una visita comentada del jaciment de Santa Margarida.