AMA Martorell arrencarà nou curs amb 3 tallers per malalts d’Alzheimer i els seus cuidadors

1628
Taller de memòria a l'Esplai de Buenos Aires
Taller de memòria a l'Esplai de Buenos Aires

L’Associació de Malalts i Familiars d’Alzheimer de Martorell (AMA Martorell) engegarà en pocs dies el seu quart curs de funcionament, i ho farà mantenint els tres cursos que ofereix. Es tracta del Taller de Memòria i el Taller de Psicomotricitat per a les persones que pateixen la malaltia i el Grup d’Ajuda Mútua, dirigit a familiars i cuidadors dels malalts. L’entitat continua preparant un recapte a Martorell el 22 de setembre, un dia després que es commemori el Dia Mundial de l’Alzheimer.

Quart any de funcionament d’AMA Martorell, una entitat que vol continuar creixent i que manté, per al curs 2018-19, els tres tallers amb els que va acabar el curs passat. Totes les activitats es faran al mateix espai que en edicions anteriors: l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires (carrer de Fèlix Duran i Cañameras número 5).

El president de l’entitat, Jordi Lucas, reitera la voluntat de repetir aquesta tardor els tres cursos que ja ofertaven el curs passat: Tallers de Memòria, els de Psicomotricitat i, en paral·lel, el grup d’ajuda Mútua. Pel que fa al primer, el de Memòria, es divideix en dos grups:

Jordi Lucas, president d'AMA Martorell

Però AMA Martorell pensa no només en els malalts d’Alzheimer, sinó també en els seus cuidadors que, en molts casos, pateixen la malaltia amb la mateixa duresa. Per això, des de l’any passat van pensar en dos tallers simultanis i que permeten atendre uns i altres. El destinat als malalts és el Taller de Psicomotricitat, i a la sala del costat, els respectius cuidadors assisteixen al Grup d’Ajuda Mútua.

Jordi Lucas, president d'AMA Martorell

El Grup d’Ajuda Mútua va a càrrec de la vocal d’AMA Martorell Astrid Llorens. Ella mateixa explica als micròfons de Ràdio Martorell que el formen unes 9 persones com a màxim, ja que es vol donar molt de protagonisme a les angoixes i experiències de cada cuidador a l’hora de compartir-les amb la resta d’assistents. A més, comenta que els cuidadors estan tranquils, ja que mentrestant, a la sala del costat, els seus malalts fan psicomotricitat i musicoteràpia amb Maribel Carner.

Àstrid Llorens, vocal de junta d'AMA Martorell i coordinadora del Grup d'Ajuda Mútua

Llorens confessa que continua havent-hi, a dia d’avui, un gran desconeixement al voltant de l’Alzheimer, molt especialment en les fases inicials de la malaltia, i que en el Grup d’Ajuda Mútua s’aporten estratègies per a fer front a trastorns de comportament, i que esdevingui un espai per expressar i rebre assessorament, suport i ajut.

Àstrid Llorens, vocal de junta d'AMA Martorell i coordinadora del Grup d'Ajuda Mútua

L’entitat tornarà a l’activitat a partir del 15 de setembre, i abans perfilarà la primera gran acció del present curs: el recapte de diners del proper 22 de setembre. La secretària d’AMA Martorell és Paquita Espuche. Acumula experiència al voltant de la malaltia, ja que en el seu entorn ha cuidat dos malalts, i per això es va decidir a fer-se voluntària. Espuche explica com han anat aquests tres anys de l’entitat, i demana l’ajuda d’altres per tal de fer realitat projectes que ajudin malalts i cuidadors:

Paquita Espuche, secretària d'AMA Martorell

Els propers dies, l’entitat desvetllarà el número de taules de recapte que instal·larà en diferents punts de Martorell el 22 de setembre. Una altra de les maneres de col·laborar és fer-se soci, i per això disposa d’un punt d’informació a l’Esplai de la Gent Gran de Buenos Aires. L’horari és els dimarts i dijous al matí (de 10.00 a 12.00h) i els dimecres de 16.00 a 19.00h.