Ampli consens al Ple per demanar que la Generalitat materialitzi les millores a l’Hospital de Martorell

525

L’Ajuntament de Martorell reclamarà al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya el desenvolupament dels plans de millora a l’Hospital Sant Joan de Déu. Una moció de Junts per Martorell al Ple d’aquest dilluns, amb el suport del PSC, ERC i C’s, insta a Govern a executar el Pla Director que doni cobertura als usuaris i una millora laboral dels professionals sanitaris de l’equipament.

La moció reclama a Salut “la dotació econòmica necessària per desenvolupar les millores adequades i exigides per donar resposta a la demanda assistencial” de l’Hospital; emplaça el Departament de Salut “a reconèixer tota l’activitat desenvolupada” a l’equipament; insta tots els agents “a elaborar un calendari consensuat per executar el Pla Director de l’Hospital aprovat d’acord amb Salut” i garantir “de manera immediata la formació de més professionals de les especialitats deficitàries i que es millorin les condicions laborals del professionals sanitaris”, tant des d’un punt de vista formatiu com d’organització i salarial. Així ho destacava en el transcurs del Ple la regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut

El text reconeix que l’actual estructura de l’Hospital “és insuficient per respondre la demanda assistencial generada en la seva àrea d’influència” de 13 municipis del Baix Llobregat Nord, l’Anoia i l’Alt Penedès i una població de prop de 160.000 habitants. Parla de “mancances estructurals i d’insuficiència pressupostària”, que genera “demores per visites a consultes externes i en algunes proves diagnòstiques i una contenció a les llistes d’espera quirúrgiques”.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut

Una situació que reconeix que “no és nova, però que s’ha agreujat per la infradotació econòmica”. Per això es va aprovar un Pla Estratègic i un Pla Director que contempla la seva ampliació i remodelació “per donar als usuaris i familiars una adequada cobertura de les necessitats sanitàries i oferir millors condicions de treball als professionals en termes d’equitat, qualitat, seguretat, eficiència i sostenibilitat assistencial i econòmica en el temps”.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament i Salut

Va tancar el torn d’intervencions l’alcalde, Xavier Fonollosa, qui va rebatre els arguments de l’oposició al voltant de les mútues: “prop del 98% de les atencions que es fan a l’Hospital són a través del Servei Català de la Salut (Cat Salut)”. Alhora, va matisar que “cal reduir les llistes d’espera, que són conseqüència del Cat Salut i no pas de l’Hospital” i va defensar que el centre “el gestiona una Fundació, una empresa d’economia social sense ànim de lucre, que reinverteix els resultats positius que té”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Aprovat definitivament el pressupost Municipal per al 2020

En un altre punt de l’ordre del dia, es va aprovar definitivament el pressupost municipal -amb els vots a favor dels 12 regidors de govern i 9 en contra de tota l’oposició-, després de desestimar 7 propostes que hi havia presentat el PSC. El pressupost final serà de 39.612.495,51 euros de total consolidat, xifra que engloba els pressupostos d’Ajuntament, del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones i de Martorell Gestió del Sòl Empresa Municipal SL, que es la Oficina Local d’Habitatge. El pressupost experimenta un augment d’un 1% respecte l’any passat.

Altres acords

El primer Ple de 2020 va donar llum verda, per unanimitat, a la moció d’ERC -amb esmenes de l’equip de govern- per declarar Martorell lliure de racisme. També va tirar endavant la moció de Junts per Martorell de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central respecte el MH President de la Generalitat, Quim Torra, i l’eurodiputat Oriol Junqueras -amb els 16 vots a favor de JxM, Movem i ERC, l’abstenció del 4 regidors del PSC i el vot contrari del regidor de C’s-. Per contra, la moció de C’s “de suport als òrgans constitucionals i per instar l’actual govern d’Espanya a no realitzar concessions als grups independentistes”, va ser rebutjada per 20 del total de 21 regidors -JXM, PSC, Movem i ERC-.

Finalment, la sessió va incloure un punt d’urgència: la Declaració Institucional, arran d’una moció presentada pel PSC, que rebutja la proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de centralitzar en les capitals de comarca els jutjats de violència contra les dones. Una mesura que afecta Martorell, ja que és una de les poblacions del Baix Llobregat -junt amb Esplugues, Sant Boi, Cornellà i el Prat- que podrien perdre aquest servei, que passaria a desenvolupar-se exclusivament als jutjats de Sant Feliu de Llobregat, la capital comarcal.