El confinament ha augmentat la sobreexposició a dispositius electrònics i, en conseqüència, les hores que passem amb la mirada centrada en les pantalles. Ocupar gran part del dia amb els ulls exposats a ordinadors, telèfons, tauletes o televisors pot provocar la síndrome visual de l’ordinador, que ja ha començat a establir símptomes clars.
Per una banda, l’ull s’obre i es tanca menys vegades, el que fa que s’assequi més. De l’altra, pot arribar a provocar la sensació de coïssor o dolor, o fins i tot arribar a tenir una visió borrosa. Tot ve donat perquè l’atenció dels ulls és en una pantalla durant estones més llargues del que és habitual.
Rutines saludables durant el teletreball
Davant d’això, els oftalmòlegs recomanen exercicis i pauses per hidratar els ulls i donar-hi descans. El director tècnic de BCN Òptics Martorell, Enric Egea, parla de tenir en compte tres eixos: per una banda, la distància respecte el dispositiu. De l’altra, utilitzar filtres per rebaixar la llum que emeten. I per últim, el temps que s’està davant d’una pantalla i el temps que cal descansar.
Enric Egea, BCN Òptics Martorell
A més, apunta que l’espai on es treballa ha de tenir les millors condicions per evitar forçar la vista. Comptar amb llum natural és una de les claus de l’oficina a casa.
Enric Egea, BCN Òptics Martorell
Durant el confinament poden agreujar-se dues patologies que han nascut els darrers anys. La miopia en nens petits i la síndrome de l’informàtic són dues afectacions provocades per la dependència de fer la vida lligada a una pantalla.
Enric Egea, BCN Òptics Martorell
En la mesura que sigui possible, és recomanable dur a terme activitats que no passin exclusivament per pantalles dels dispositius mòbils, per deixar descansar la vista de manera natural.