Ángel Toro: “Una de cada tres morts al planeta és causada per les malalties infeccioses”

1779
Ángel Toro, metge martorellenc. Xerrada sobre les malalties infeccioses a la Biblioteca Martorell. La Marató de TV3
Ángel Toro, metge martorellenc

La Marató de TV3 del proper 17 de desembre destinarà els diners que recapti a la investigació científica contra les malalties infeccioses, causants d’una de cada tres morts al món. Amb la finalitat de difondre aquest missatge, l’Ajuntament de Martorell va programar aquest dimarts una xerrada a la Biblioteca. El conferenciant va ser el metge martorellenc de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Ángel Toro.

“Una de cada tres morts al planeta són causades per malalties infeccioses. Hi ha experts que afirmen que si no es fa més recerca i no es troben noves molècules, l’any 2050 les infeccions produïdes per bacteris resistents als antibiòtics podrien arribar a causar 10 milions de morts anuals al món, una xifra semblant a la d’abans del descobriment de la penicil·lina”. Així ho apuntava el metge a la part inicial de la intervenció, destacant que “hem d’incidir en la investigació de noves vacunes per prevenir infeccions, nous tractaments antibiòtics o antivirals amb malalties de les que encara no en tenim cura, i és molt important que la població en tingui constància”.

Tipologia de malalties infeccioses

Les malalties infeccioses són les que s’originen per l’entrada al cos de bacteris, fongs, virus o protozous, sovint transmesos d’uns individus a uns altres, i de diferent gravetat fins a l’extrem de la mort. Es poden tipificar com a infeccions comunitàries freqüents –pneumònia, grip, gastroenteritis o infecció urinària- o les comunitàries greus -meningitis, tuberculosi, hepatitis, VIH o de transmissió sexual-; la sèpsia –infeccions relacionades amb l’assistència sanitària o amb les cures de la salut-, i les infeccions del viatger. En aquest darrer grup, hi figurarien el xarampió, la tos ferina, la diftèria i malalties importades com la malària, el dengue, el Zika o la malaltia de Chagas.

Ángel Toro

Trobar les vacunes adequades

La manera de combatre el seu efecte és, en primer terme, el propi sistema immunitari del nostre cos. En segon lloc, les vacunes -que ajuden el sistema immunitari a crear noves defenses i a fabricar anticossos-, i finalment els antibiòtics, eliminadors dels bacteris que provoquen les infeccions greus. Toro explicava que “tenim vacunes contra moltes malalties, però per exemple no hi ha una vacuna estandaritzada per a l’hepatitis C. La ciència i la investigació han de trobar una vacuna per prevenir-la i són molt importants a l’hora de crear nous antibiòtics, de lluitar contra les resistències als antibiòtics que tenim avui en dia i a fer més programes preventius”. Per això és tan important que La Marató de TV3 destini esforços en aquest camp, segons va apuntar.

Ángel Toro

Prevenció contra les malalties infeccioses en el nostre dia a dia

El metge martorellenc, que va ser acompanyat en la conferència per l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Salut i Gent Gran Albert Fernández, va explicar que “el primer pas per tot plegat és la prevenció, abans que anar al metge o a l’hospital. Podem fer prevencions molt senzilles: no tapar-nos amb la mà mentre tossim, perquè transmetem els bacteris a una altra mà, al pom d’una porta, a una barra del metro, a la porta de casa o a la de l’institut. També cal rentar bé les verdures i les fruites per evitar els bacteris causants de malalties gastrointestinals”.

Completarien el decàleg de consells quedar-se a casa en cas de malaltia, beure aigua d’ampolla (sobretot en viatjar a països on pot estar contaminada), netejar una ferida amb aigua i sabó, rentar-se sovint les mans amb aigua, sabó o solució alcohòlica i usar el preservatiu per evitar malalties de transmissió sexual.