Anthus: “Vaig començar a sentir el jazz a dins meu quan tenia setze anys”

515

Les Nits d’Estiu a El Progrés continuen portant diversos ritmes musicals a la pista-jardí d’aquest espai tan especial de Martorell. Aquest divendres 7 d’agost a les 22.30h i amb entrada gratuïta hi actua Anthus, un jove músic i compositor sicilià que viu des de fa una desena d’anys a Catalunya i que ha trobat en el jazz la fórmula per comunicar les seves inquietuds. Anthus hi presentarà el disc Profundament Jazz, en el que inclou pinzellades d’altres estils com la bossa nova, el swing o fins i tot el funk. Ell mateix ens ho explica.

Anthus-Per començar, ens agradaria saber què conté Profundament jazz…
-Aquest disc és un treball en què presento clàssics del jazz clàssic dels EEUU amb tocs de swing i bossa nova, elements nous que són un apropament a la música més funk, però també composicions de les icones més transcendents del món jazzístic, com per exemple Wayne Shorter, Chick Corea…Són un treball personal i íntim.

-De quina manera neix, aquest treball?
-Doncs del fet fa molts anys que escolto clàssics del jazz, que m’han acompanyat quan estudiava i que porto molt a dins. Em fa molta il·lusió poder versionar i donar un toc personal a tots aquests estàndards. Però també neix del desig de fer que algunes composicions que normalment no són molt properes a la veu les pugui apropar a les persones precisament a través d’aquest canal de comunicació tan comú, de la veu.

-De qui t’has acompanyat, a l’hora de fer-lo?
-Estic molt ben acompanyat, encantat de treballar amb persones tan agradables, disposades, flexibles i grans professionals com Santi Galán, Ramón Díaz, Manel Fortià, i en alguns moments també amb Andreu Zaragoza i Vicenç Solsona, que m’han acompanyat aquests anys i que arrodoneixen completament el que era la meva idea d’arranjament i de presentació del disc. Estic encantat de treballar amb ells.

-Com neix en tu aquest amor pel jazz?
-Comença als 16 anys. Un dia que anava de Florència cap al sud d’Itàlia dins un tren, al capvespre. Vaig comprar un lector de CD, el primer que adquiria amb els esforços de tot un estiu, i també un CD. I en posar-lo, descobreixo un tema estàndard de jazz que m’enamora completament: Stella by starlight, i vaig notar a dins alguna cosa, a l’estómac. Vaig sentir que aquell era el meu estil musical. Després ho desenvolupo quan sóc a Irlanda, tot fent un recorregut més llarg i buscant el meu estil a través del soul i el blues. Al final consolido la idea d’aquell viatge: que el jazz era el que realment m’alimentava i em donava la possibilitat d’expressar-me per complet. Quinze anys després, estic encara dins el jazz. És la música que m’agrada i la que millor expressa el que vull comunicar.

-Quines serien les credencials del teu estil de jazz?
-Jo canto en sicilià, que és el meu idioma patern, i em sento molt ben representat pel jazz del Mediterrani, una fusió entre el jazz i la música popular no només de Sicília, sinó de totes aquestes cultures que s’aboquen a aquest mar tan fantàstic que tenim. Aquesta fusió fa que em senti molt còmode, afortunat i realitzat d’haver trobat un canal que dóna precisament veu al que jo vull dir i comunicar.

Anthus-Entremig, enregistres Radici, ja a Catalunya. Com arribes aquí?
-Després de quatre anys a Irlanda, tenia un gran desig de tornar a la Mediterrània i havia d’escollir un lloc on em sentís còmode i on pogués fer avançar les meves ambicions i projectes. Vaig fer un viatge a Catalunya, vaig trobar que era un país meravellós, amb gent espectacular que em van ajudar en aquest camí, i em vaig dir que em podia donar molt, a més d’humà, musical. Em vaig quedar i hi porto 10 anys. I va sorgir Radici, treball en què reconcilio la meva infància i adolescència mediterrània amb tot l’après a Alemanya i Irlanda, l’essència del que vaig captar en cada lloc i moment.

-El públic de Martorell que vingui a escoltar-te, què trobarà?
-Presentarem un treball amb la intenció de descarregar tota l’emotivitat possible en els clàssics del jazz amb la lletra que vaig escriure per aquestes composicions. En total, seran 10 cançons, que també tenen tocs de swing, una miqueta de bossa nova, de funk i un jazz més d’avantguarda…Una fusió i explosió d’estils diferents. Estaré encantat de presentar-lo aquí a Martorell.