Aprovat definitivament un pressupost municipal de 39,2 milions, que inclou noves propostes socials

980
Ple Municipal desembre 2018
Ple Municipal desembre 2018

L’Ajuntament de Martorell disposarà d’un pressupost de més de 39 milions d’euros per al 2019. La xifra s’incrementa un 1,4% respecte l’any anterior sense que hi hagi una pujada d’impostos ni taxes municipals. Així es va aprovar, de manera definitiva, al Ple Municipal d’ahir al vespre, amb els vots a favor del PdeCat, ERC i el PSC, l’abstenció del PP i el vot contrari de Movem i Som Martorell. El regidor d’Hisenda, Josep Casasayas, es va comprometre a incloure un seguit de propostes del grup municipal socialista.

Casasayas recalca que “l’increment pressupostari l’hem aconseguit sense apujar els impostos ni les taxes, com fa cinc anys que passa. Un fet que crec que mai havia passat en aquest ajuntament”. El regidor afegeix que destinaran “1,5 milions a la residència per a persones amb capacitats diverses. Suposarà el primer gra de sorra per a la construcció del nou barri de La Sínia, amb prou habitatges per a la gent jove de Martorell, uns 300 de protecció oficial i 600 més en mans d’iniciativa privada; i també ajudarà les persones a formar-se, trobar feina o crear empresa”.

Per tot plegat, diu, “creiem que serà un pressupost bo per Martorell, i amb les aportacions que ha fet el PSC i que hem acceptat creiem que fins i tot millorarà. Estem satisfets de portar-lo a aprovació”.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda

L’aprovació definitiva s’ha debatut després del període d’al·legacions, durant el qual PSC i Movem Martorell han presentat propostes. El grup socialista n’ha formulat una desena, que l’equip de govern inclourà al text. El portaveu del PSC, Lluís Tomás, destaca la “bona sintonia amb el govern per acceptar mesures que són, bàsicament, de caire social”.

Les mesures proposen combatre les barreres arquitectòniques i millorar la seguretat viària; crear un pla d’ocupació municipal per arranjar habitatges per a la gent gran; ajudar econòmicament a joves d’entre 18 i 35 anys en el pagament del lloguer d’habitatge; millorar la teleassistència domiciliària; arranjar els polígons industrials i la xarxa de clavegueram; millorar els serveis d’antiplagues i desratització d’edificis; fomentar l’activitat econòmica en locals buits i recuperar locals inactius; i la injecció de 15.000 euros d’ajuts a famílies pel pagament d’impostos i taxes.

Lluís Tomàs, portaveu PSC

Les 22 propostes formulades per Movem Martorell no han estat acceptades. El portaveu de la formació, José Simón, lamenta “que només se n’hagi acceptat una i parcialment, referent a crear un fons de locals i naus buides”. Referint-se a l’equip de govern, apunta que “el seu model i el nostre són totalment diferents, però ni tan sols hem discutit propostes que podrien ser intermitges”.

José Simón, portaveu Movem Martorell

El regidor Casasayas argumenta que “en llegir les al·legacions dels dos grups, vaig tenir impressions diferents. Les de Movem estaven escrites per a que ens costessin d’acceptar. En canvi, les del PSC pretenien arribar a acords d’incorporació i ho treballarem conjuntament”. Casasayas aclareix que “no podem canviar tot del pressupost per incorporar-les, així que optarem per fer modificacions pressupostàries per incloure aquestes partides o bé destinarem una quantitat de diners dins la partida per a fer-les realitat”.

Josep Casasayas, regidor d'Hisenda

El grup del PP s’ha abstingut en la votació i el seu portaveu, Vicente Casal, afirma que “al darrer Ple ja vam dir què pensàvem. Avui es ratifica el pressupost i no per canviar una partida o una altra modificarem el que pensem. Mantindrem el vot d’abstenció”.
Som Martorell ha votat en contra, però no ha posicionat el seu vot en el debat.

Vicente Casal, portaveu PP

Aprovades les ordenances fiscals

Un altre dels punts destacats és l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals, eina que regula els impostos i les taxes municipals per l’any vinent. La principal novetat per al 2019 és la inclusió d’una bonificació del 20% en la quota tributària dels habitatges, aplicable el 2020, a tots aquells contribuents que facin almenys sis aportacions de residus a la Deixalleria Municipal Fixa al llarg de l’any vinent. El punt s’ha aprovat per unanimitat.

També ha tingut consens una moció presentada pel PSC –amb el suport del PdeCat i ERC- per instar la Generalitat a reconèixer el servei de menjador escolar com a un aspecte troncal del sistema educatiu, de caràcter universal no obligatori. El text marca com a objectius assegurar la contractació pública del servei i dotar-lo de professionals específics que en prioritzin la qualitat i que es basin en una alimentació saludable i equilibrada, posant èmfasi en els alumnes de famílies més vulnerables. Els signants recalquen que el servei de menjador escolar en l’ensenyament obligatori de 3 a 16 anys representa “un 30% del temps que els infants passen a l’escola”, i que “té un impacte directe en el creixement, la socialització i l’educació”.

Martorell té 27.850 habitants

Finalment, la sessió ha donat conformitat a la xifra de població de Martorell proposada per l’Instituto Nacional de Estadística. A data d’1 de gener de 2018, la xifra de persones empadronades a la població era de 27.850 habitants.