Aquest dissabte s’inaugura el Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna

383

Coincidint amb la Fira de Primavera, aquest dissabte, 28 d’abril, a les 20.30 hores, l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve inaugurarà el nou Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna (pg. del Quarter, 9). Aquest equipament s’afegirà com a extensió del Museu Municipal Vicenç Ros.

A l’espera del projecte museològic i museogràfic que donarà contingut al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, de moment, s’hi ha traslladat l’exposició monogràfica que hi havia a l’Espai Sant Bartomeu-Pont del Diable instal·lada a la segona planta.

Rehabilitació de l’antiga caserna
A finals de 2006 va començar la rehabilitació de l’edifici de l’antiga caserna de cavalleria. Aquest equipament es trobava en un avançat estat de deixadesa i feia temps que presentava problemes de manca de seguretat.
Els treballs van consistir en l’arranjament i reforç de la teulada, molt malmesa i amb zones esfondrades. El projecte de la coberta incloïa la rehabilitació per criteris de seguretat i manteniment, i la preservació de l’edifici respectant el seu estil, materials i colors originals.

La previsió era que un cop enllestida la coberta s’iniciés l’arranjament i redistribució de l’interior de l’edifici segons un projecte consensuat amb els veïns i els Amics de Sant Antoni Abat per convertir-lo en un museu del carruatge, tal com havia suggerit l’historiador local, Isidre Clopas.

El 17 de març de 2008, va cedir el pilar central i el forjat de l’antiga caserna provocant greus afectacions estructurals. Després del diagnòstic de tècnics especialitzats, dos dies més tard l’Ajuntament decidia enderrocar l’edifici pel perill que suposava. L’antiga caserna havia desaparegut.

La nova Caserna
L’abril de 2008 l’Ajuntament de Martorell va decidir construir un nou edifici per convertir-lo en el Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric de Martorell. De 2010 és el projecte encarregat a Tremacoldi Vallribera Arquitectes i es va executar durant l’any 2011.

Antecedents històrics
Durant el segle XVIII, l’oposició als allotjaments de tropes dels soldats culminarà amb la construcció de casernes de cavalleries. Aquest és el cas de Martorell, construïda per l’Ajuntament i costejada amb la imposició de contribucions especials als veïns.

La caserna, amb una capacitat per a 600 homes, es va construir sobre una peça de terra d’extensió d’una quartera i mitja de blat coneguda com el Camp de la Creu, per la seva proximitat a la creu de terme.

La presència militar a Martorell va ser molt intensa en el decurs dels segles XVIII i XIX. La posició estratègica de la vila va afavorir l’establiment de guarnicions permanents que s’anaven renovant periòdicament.

L’any 1934 l’Ajuntament va aprovar per unanimitat la proposta de venda de la caserna i va iniciar-se la declaració d’inutilitat de l’edifici i la seva subhasta. L’any següent, però, l’Ajuntament va optar per la venda directa després d’haver dividit l’edifici en catorze casals i reservar-ne tres.

L’any 1962, després de la reconstrucció del Pont del Diable i la urbanització del seu entorn, l’edifici de l’antiga caserna serà valorat com un element indissociable de la imatge del pont.