ASSOTEA avança el Dia de l’Autisme amb una xerrada per normalitzar el trastorn de l’espectre autista

1010

L’Associació TEA Martorell (ASSOTEA) commemorarà el Dia Internacional de l’Autisme del proper 2 d’abril organitzant dues activitats sensibilitzadores de la realitat de les persones amb trastorns de l’espectre autista i d’Asperger. A més d’il·luminar de blau el Pont d’Anoia, afegiran una xerrada a la Biblioteca Martorell amb una persona que pateix la síndrome d’Asperger i que explicarà la seva experiència. L’entitat reivindica que cal reclamar la plena integració a la societat d’aquestes persones com a aspecte clau i beneficiós.

El 2 d’abril és una data de conscienciació amb els trastorns de l’espectre autista (TEA). Un conjunt de trastorns neurobiològics que afecten el desenvolupament neuronal i el funcionament cerebral i que comporten dificultats de comunicació i d’interacció social. 1 de cada 100 nens europeus neix amb algun TEA, i a l’estat el pateixen 450.000 persones.

Xerrada i il·luminació del Pont d’Anoia

Trencar barreres i fer una societat més accessible a aquestes persones són les intencions del Dia Mundial de l’Autisme. A casa nostra, ASSOTEA tornarà a il·luminar de blau el pont d’Anoia, però afegirà un acte novedós aquest dissabte, 17 de març (11.30h), a la Biblioteca Martorell. “És una xerrada col·loqui amb Raquel Montllor, persona que pateix un tipus de TEA, la síndrome d’Arperger”, segons explicava al programa ‘Gent amb entitat’ de Ràdio Martorell la membre d’ASSOTEA Pilar Chamorro.

Pilar Chamorro, membre d'ASSOTEA Martorell

En aquesta cita, Raquel Montllor -pedagoga, diagnosticada d’Asperger als 40 anys-, explicarà què implica rebre el diagnòstic,  com viu el trastorn i com desdramatitzar algunes situacions. Chamorro diu que “el TEA i l’Asperger són invisibles, no es veuen per fora, i només es noten quan tractes la persona, quan comences a parlar-hi i la coneixes. Per això, la Raquel ajudarà molt a explicar com ha hagut de viure amb situacions en les que els demés no entenien la seva conducta i aquelles en les que ella no aconseguia entendre la de les persones del seu voltant”.

Pilar Chamorro, membre d'ASSOTEA Martorell

Chamorro aclareix que els TEA i l’Asperger no són una malaltia, sinó un trastorn “que afecta la comunicació, la interacció social i, en alguns casos, el llenguatge. La lògica d’aquestes persones fa que no entenguin els nostres dobles sentits en parlar, i dificulten la comunicació.

Pilar Chamorro, membre d'ASSOTEA Martorell

Hi ha àrees del cervell en les que les emocions o la comunicació i el llenguatge no funcionen igual que en la resta, són connexions neuronals que van per altres camins. Però si les coneixem, podrem conviure-hi bé”.

Pilar Chamorro, membre d'ASSOTEA Martorell

L’entitat compta en l’actualitat amb una cinquantena de famílies associades i preparen nous projectes, com ara un taller de cuina per adolescents o un taller d’activitat esportiva i teràpies a nens que estan en edat escolar i adolescents.