Teje X el autismo. Membres de junta d'Assotea i voluntàries, a Ràdio Martorell
Teje X el autismo. Membres de junta d'Assotea i voluntàries, a Ràdio Martorell

L’associació Assotea Martorell, de suport a les famílies i persones amb Transtorn de l’Espectre Autista (TEA), organitza l’activitat ‘Teje X el autismo’. La destinació final serà confeccionar una bufanda gegant de llana de 188 metres que s’estengui pel pont d’Anoia, per commemorar el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme del 2 d’abril. Ja hi ha prop de 40 voluntàries que estan teixint bufandes, i el 21 de març se celebrarà un acte a la plaça de les Cultures obert a tothom per captar-ne més, de totes les edats.

‘Teje por el autismo’ és una eina per divulgar la tasca informativa i d’assessorament d’Assotea. Segons comentava l’actual presidenta, Merche González, al programa Gent amb Entitat de Ràdio Martorell, “la Natalia López -anterior presidenta- va tenir la idea fa dos anys d’organitzar un esdeveniment que ens identifiqués. Vam pensar que teixir era una activitat molt familiar i intergeneracional i que podíem fer una jornada per teixir i penjar una bufanda en el Dia de l’Autisme”.

Merche González, presidenta d'Assotea

L’entitat va contactar amb els esplais de gent gran de La Vila i de Buenos Aires i amb l’associació de Puntaires, a la recerca de voluntàries. La membre d’Assotea Cristina Murillo reconeix que “des del primer moment es van posar com boges per teixir i fins i tot van fer un estudi per optimitzar l’ús de la llana. Il·lusiona veure tantes ganes de col·laborar. Ens ajuden a difondre què és l’autisme, ja que hi ha molta gent dels esplais que no ho sabia”.

Cristina Murillo, membre de junta d'Assotea

A la crida s’hi han afegit 37 voluntàries, que des d’abans de Nadal teixeixen bufandes “amb cabdells en tons de blau i agulles de 4 o 4 i mig”, segons explica l’Agustina Porcel:

Agustina Porcel, voluntària de 'Teje X el autismo'

L’Enriqueta Tobella, la Maria Carmen Rabaneda i l’Ana Ramos reconeixen que l’activitat serveix per col·laborar i per sentir-se útil.

Enriqueta Tobella, Mari Carmen Rabaneda i Ana Ramos

El proper dissabte, 21 de març, Assotea organitzarà un acte a la plaça de les Cultures (de 10.00 a 14.00h) on convidarà petits i grans a teixir bufandes de llana amb l’ajut de tutores. “Un acte obert a tothom, acompanyat d’una xocolatada”, comenta la presidenta.

Merche González, presidenta d'Assotea

El diumenge 29, es farà una convocatòria al pont d’Anoia per penjar la bufanda, junt amb la pancarta commemorativa i un espai per homenatjar tots els col·laboradors. La bufanda romandrà en aquest indret fins el 2 d’abril, el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme. L’Ajuntament de Martorell s’hi sumarà il·luminant el pont de color blau.

Teje X el autismo. Ana Ramos, Agustina Porcel, Cristina Murillo, Merche González, Enriqueta Tobella i Mari Carmen Rabaneda

L’entitat creix i preveu noves accions

Assotea atén unes 66 famílies, una xifra que creix: “hi ha molta gent amb autisme i ens estan venint moltes famílies. Tenim una professional que fa cursets per als pares i mares sobre com tractar nens i adolescents”. La previsió de la junta és “tenir una segona professional, i per això estem habilitant un altre despatx perquè hi ha molta demanda de les teràpies que oferim”. La presidenta afegeix que es pensa fer un taller de cuina per als més petits i repetir el concert solidari de country.