Balanç positiu dels primers dos mesos de funcionament del Parc de les Solanelles

495

Els primers dos mesos des de l’obertura del Parc de les Solanelles han estat un èxit per la gran quantitat d’usuaris que l’utilitzen cada dia i la millora de la mobilitat que ha suposat per al barri de Buenos Aires. Més de 30.000 vehicles n’han fet servir l’aparcament des de la seva inauguració, el passat 13 d’agost. Nombrosos veïns l’utilitzen diàriament per anar al Molí Fariner, al cementiri o a passejar pel camí de ronda i el mirador.

El Parc de les Solanelles és un espai de 5,5 hectàrees, guanyat al terraplè fins ara estèril del cantó est dels terrenys de l’Hospital Sant Joan de Déu, que inclou un camí de ronda de 350 metres lineals; un mirador a la ribera de l’Anoia; un aparcament públic i gratuït amb 203 places; un ascensor panoràmic, i una connexió verda entre el barri de Buenos Aires, el Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner i el cementiri municipal.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, afirma que és “una de les obres més importants fetes a Martorell en els darrers anys, que millora l’accessibilitat dels barris nous de Martorell, concretament de Buenos Aires cap a Promoció Econòmica Molí Fariner i cap al cementiri, amb un camí de ronda des del qual veiem la serra de les Torretes i la serra de l’Ataix”.

“Els veïns estan encantats de la vida, i alhora hem resolt un tema de mobilitat i d’aparcament per tots els equipaments que hi ha al voltant: l’hospital, dues escoles, dos instituts, l’Escola Oficial d’Idiomes i l’esplai d’avis”, afegeix l’alcalde de Martorell.

L’aparcament del Parc de les Solanelles és obert les 24 hores del dia. El fan servir una mitjana diària de 750 vehicles, xifra que es redueix els caps de setmana. El màxim d’ocupació es registra de dilluns a divendres en la franja del matí que va de les 9h a les 13h. Els vehicles accedeixen a l’aparcament pel carrer de Riba-Roja i en surten per l’encreuament de les avingudes de les Mancomunitats Comarcals i de Fèlix Duran i Canyameres. Hi té accés qualsevol vehicle amb un màxim de 5 metres de longitud.

Un dels grans miradors de Martorell
Els vianants hi accedeixen a peu per unes escales o amb un ascensor panoràmic, amb capacitat per a 13 persones, des del qual es veu bona part de l’entorn natural de la ribera de l’Anoia i la serra de les Torretes. “A mi, com a alcalde, moltíssima gent que m’ha trobat pel carrer m’ha felicitat per aquesta obra. Perquè és molt pràctica i permet descobrir una zona de Martorell com la serra de l’Ataix, la llera del riu i la serra de les Torretes. Hi ha llocs de Martorell que són grans miradors, i un d’ells és el Parc de les Solanelles”, diu l’alcalde Fonollosa.

“Em sembla molt bonic i, a més, m’agrada molt l’entorn natural i he vist que l’accés cap a la muntanya és ràpid”, diu Mercedes Vera, veïna del Torrent de Llops. “I una de les coses bones de Martorell, com a ciutat petita, és que les coses siguin gratuïtes. Ja paguem prou quan anem a Barcelona”, rebla aquesta veïna.

“Poder aparcar aquí, a banda que la vista sigui bona, permet no haver-te de preocupar; i això de l’ascensor és brutal, quan vols caminar puges les escales i quan no ho vols, l’agafes”, diu el Gustau, també de Martorell.

Altres veïns del poble, com la Maite Albert o el Joan Navarro opinen que el Parc de les Solanelles és “un espai molt ben aprofitat”, “una obra del millor que han pogut fer a Martorell”.

Per la seva banda, Josep Sarulla, que viu a Olesa però també n’és usuari, explica que “de tant en tant haig de venir a l’hospital i per aparcar aquí era molt difícil, entre instituts i veïns i col·legis; ara, en canvi, resulta molt còmode”.

Una demanda històrica, satisfeta
La iniciativa respon a la demanda històrica dels veïns del barri de Buenos Aires, així com dels centenars d’usuaris i treballadors de l’Hospital Sant Joan de Déu i de la resta d’equipaments de la zona. El resultat és aquest parc format per un camí de ronda; un mirador a la serra de les Torretes i a la ribera de l’Anoia; un pas esglaonat cap al Molí Fariner, i l’aparcament públic i gratuït de 203 places, que se sumen al centenar de places guanyades l’any passat amb l’aparcament dels baixos de la Biblioteca Martorell.

D’aquesta manera, Martorell amplia el nombre de places d’aparcament públic en un barri que compta amb diversos equipaments molt concorreguts, que ho feien indispensable. Alhora, es millora la mobilitat del barri i del municipi evitant que els conductors hagin d’invertir més temps del necessari buscant on deixar el cotxe.

Abans que finalitzi el 2016, l’Ajuntament té previst col·locar una passera inundable suprimint la palanca actual que uneix el Molí Fariner amb el camí del cementiri.