Bennassar: “La producció de novel·la negra en català es troba en un moment excel·lent”

609
Sebastià Bennassar a la Biblioteca Martorell
Sebastià Bennassar a la Biblioteca Martorell

L’escriptor, traductor, periodista i agitador cultural Sebastià Bennassar ha parlat aquest dimecres a la Biblioteca Martorell del bon estat de salut de la novel·la negra escrita en llengua catalana. El mallorquí, autor de 9 llibres d’aquesta temàtica, ha posat de relleu que hi ha una gran producció d’obres d’aquest gènere en l’actualitat, i que estilísticament són molt variades. Ho ha dit a la presentació de L’imperi dels lleons, novel·la que recrea l’arribada, real i poc coneguda, de la màfia lionesa a la Costa Brava.

“La novel·la negra en català es troba en un excel·lent moment, sobretot pel que fa la producció. Hi ha obres molt bones i també molt dolentes, però mai se n’havien escrit tantes de qualitat intermèdia com ara”. Aquest ha estat un dels missatges que ha transmès l’escriptor, qui també s’ha referit al fet que l’oferta i la demanda creixen, tot i que a ritme diferent. “Les editorials fan tirades inicials molt més curtes, de 800 exemplars, quan abans en feien de fins a 10.000. El motiu és que n’hi ha moltes més, i que el volum de lectors creix de manera aritmètica, mentre que el d’escriptors ho fa de manera geomètrica. Es llegeix més que mai, però l’oferta és tan gran que s’ha de reduir el número d’exemplars de tirada”, ha dit.

Bennassar s’ha mostrat optimista quant al futur del gènere a casa nostra, ja que “disposem d’unes quantes col·leccions consolidades que apareixen als grans catàlegs de títols, se celebren 17 festivals arreu del territori i s’ha fet molt visible els darrers cinc anys”. Ha dit que els lectors “de vegades no s’acaben de creure la pròpia indústria i continuen llegint més a escriptors de noms amb dièresi a sobre de la lletra a i que parlen de llocs on fa molt fred. Demanem més als autors d’aquí que als de fora”.

Sebastià Bennassar

‘L’imperi dels lleons’, la màfia lionesa a Catalunya

Presentat per l’escriptora martorellenca Lídia Ortiz, Bennassar s’ha referit a L’imperi dels lleons, obra que li va valer el premi València Negra 2017 per votació popular. “És molt i molt negra i explica la història d’una màfia, la lionesa, que va ser molt activa entre els anys 1972 i 2006. Des de finals dels setanta i fins als 90 va tenir una presència molt forta a la Costa Brava, tot i ser molt poc coneguda”.

L’autor ha explicat que “mentre l’estat perseguia terroristes d’ETA, van arribar al territori grans senyors procedents de Lió que es van dedicar a la construcció i que van generar un cert volum d’ocupació”. La història està basada en fets reals “en un 70%” i descriu un col·lectiu que “mantenia un gran lligam d’amistat intern, però que no dubtava gens a l’hora d’emprar la violència. Eren molt bèsties”.

Sebastià Bennassar

Sebastià Benassar s’ha inspirat com a referents en la novel·la negra francesa de diferents períodes, i ha dit que li agrada molt “tant llegir-la com escriure-la”. Ha afirmat sentir-se molt còmode amb aquest tipus de literatura. De fet, dels 31 llibres que ha publicat, 9 són d’aquesta temàtica, junt amb un assaig i un volum editat que parla de crims reals.