‘Bon Veïnatge’, una xarxa de col·laboració amb comerços per a detectar situacions de vulnerabilitat en gent gran

2481
Presentació del projecte de 'Bon veinatge'
Presentació del projecte de 'Bon veinatge'

L’Ajuntament de Martorell ha presentat el programa ‘Bon Veïnatge’, una iniciativa que té com a objectiu crear una xarxa de col·laboració amb entitats i comerços per tal de detectar situacions de vulnerabilitat en gent gran i donar una resposta ràpida des de Serveis Socials. Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, ha destacat que “el treball en xarxa és important per detectar aquestes situacions i donar una resposta ràpida”. Amb aquest programa, ha exposat Fonollosa, “pretenem que l’ampli teixit social de Martorell ens ajudi a detectar canvis d’hàbits o rutines en gent gran i ens faci un avís per tal de poder enviar de seguida un tècnic al domicili per saber què passa”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Veïns, entitats, espais de salut -incloent farmàcies i òptiques– o establiments comercials, acostumen a ser la primera alerta natural en situacions d’indefensió de persones d’edat avançada que estan soles. A través de la seva adhesió voluntària a la xarxa ‘Bon Veïnatge’, es pretén posar en coneixement dels Serveis Socials i de Salut la detecció de qualsevol canvi en la conducta d’una persona gran, que faci pensar que alguna cosa negativa li està passant, a més d’afavorir respostes de la pròpia comunitat i l’entorn de l’afectat.

En l’acte de presentació del programa han participat Albert Fernàndez Claramunt, regidor de Salut i Gent Gran; Núria Prat, del Col·legi Oficial de Treball Social i Pilar de Dios, del grup de farmàcies de Martorell. Albert Fernàndez ha destacat que “es tracta d’un programa que lliga amb els valors en els quals creiem i volem fomentar, com són la cohesió, la cooperació o la solidaritat”.

Albert Fernàndez, regidor de Salut i Gent Gran
Presentació del projecte de 'Bon veinatge'. Pilar de Dios, Núria Prat, Xavier Fonollosa i Albert Fernández
Presentació del projecte de ‘Bon veinatge’. Pilar de Dios, Núria Prat, Xavier Fonollosa i Albert Fernández

Per la seva banda, Núria Prat ha exposat que “és un molt bon projecte de treball social comunitari, que vol dir tenir cura de la ciutadania i entendre que les situacions que es donen en una comunitat són una responsabilitat social”. “És un projecte que potencia el compromís i la responsabilitat de tots, que vol dir cuidar de les persones i fer un Martorell més humà”, ha afegit.

Núria Prat. Col·legi Oficial de Treball Social

Finalment, Pilar de Dios ha assegurat que “és un projecte que encaixa amb la tasca que fem les farmàcies, que podem exercir com a punt de mediació i trobada”.

Pilar de Dios, coordinadora de les farmàcies de Martorell

A més, programa teixeix una xarxa preventiva que també ajudarà a pal·liar el sentiment de solitud i facilitarà que les persones grans que ho desitgin puguin viure a les seves llars el màxim de temps possible.

Els voluntaris adherits decidiran el seu grau d’implicació en el projecte. Podran, senzillament, comunicar la detecció del problema, o bé rebre un retorn de les accions que es duguin a terme i de l’impacte de l’actuació com a veí, si la persona afectada ho autoritza. També tindran la possibilitat de participar en les taules comunitàries d’actuacions de ‘Bon Veïnatge’ per traslladar les seves impressions sobre el desenvolupament del projecte.