Caballero: “Abans érem un referent amb la dieta mediterrània; ara som a la cua d’Europa”

1332
Xerrada 'Compra responsable, el primer pas per menjar bé'. Marc Caballero. Biblioteca Martorell
Xerrada 'Compra responsable, el primer pas per menjar bé'. Marc Caballero

El nutricionista i dietista Marc Caballero va oferir, aquest dijous al Complex Educatiu, el taller ‘Compra saludable, el primer pas per menjar bé’ per donar pautes a l’hora de fer una compra responsable dels aliments. El ponent va alertar que la nostra societat està abandonant els bons hàbits de la dieta mediterrània i ha passat a situar-se a la cua d’Europa. Per evitar-ho, va aconsellar de prioritzar la compra d’aliments frescos per damunt dels processats i va donar pautes per interpretar bé les etiquetes d’aquests darrers i triar els més saludables. L’acte s’emmarcava dins les Jornades d’Hàbits Saludables per a Famílies, organitzades per l’Ajuntament de Martorell.

Xerrada 'Compra responsable, el primer pas per menjar bé'. Marc Caballero. Biblioteca Martorell
Marc Caballero

El conferenciant alerta que des de fa uns quants anys el nostre país ha patit una evolució negativa dels hàbits alimentaris: “si abans érem un referent gràcies a la dieta mediterrània, ara estem a la cua d’Europa”. El consum preferent de fruites, verdures, vegetals, llegums i fruita seca ha virat cap als productes molt processats, que contenen alts continguts de sal i de greixos.

El motiu és “la manca de temps per anar a comprar i per cuinar. Si abans dedicàvem mitja hora diària a anar a comprar, ara invertim una hora setmanal. Això també es nota a les cuines: abans hi havia un responsable de la família que dedicava més temps a cuinar, i ara això no passa i tendim al menjar ràpid”. Com a conseqüència, “ha augmentat l’obesitat, el sobrepès, els alts índexs de colesterol, la diabetis i altres patologies”.

Marc Caballero

Per combatre la tendència negativa, el conferenciant va donar uns consells. Primer, “planificar més la compra, anar al mercat i prioritzar el producte fresc, de temporada i de proximitat, el que no té etiqueta i no està precuinat”. Un cop feta la compra bàsica del producte fresc, els processats o precuinats dels supermercats requereixen “més temps per aprendre a llegir bé les etiquetes que detallen els ingredients que els formen, comparar-les, entendre el valor nutricional que tenen i el seu origen”, i escollir els menys perjudicials.

El nutricionista i dietista, que treballa a l’empresa Nutrim, va recomanar que en llegir i comparar les etiquetes “evitem aquells que estan elaborats amb sucre i els que contenen olis vegetals molt saturats, com el de palma o el de coco, i substituir-los pels que contenen oli d’oliva. També escollir les composicions amb el menor número de conservants i colorants i el menor percentatge de greixos.

Marc Caballero

A la sessió hi van assistir unes 25 persones que van reflexionar sobre el concepte de salut, la diferència entre l’alimentació i la nutrició, i a saber comprar en base als bons hàbits alimentaris. També es va posar de relleu la importància de l’organització a l’hora de fer la compra i comparar les etiquetes dels productes elaborats. Caballero va recomanar l’ús d’algunes aplicacions de mòbil que poden ajudar a triar els més recomanables per a seguir una dieta més adequada.