Cap de setmana de Tres Tombs amb la Colla de Diables com a nous abanderats

1357
Els Tres Tombs 2018
Els Tres Tombs 2018

Els Amics de Sant Antoni Abat de Martorell celebren, entre el divendres 11 i el diumenge 13 de gener, la festa dels Tres Tombs. La Colla de Diables serà l’abanderada que rellevarà els Geganters i que llegirà el pregó dissabte. Diumenge serà el dia gran, amb l’esmorzar traginer, la desfilada de carros, carruatges i genets i benedicció dels animals als Tres Tombs, el concert vermut i el ball de gala.

Martorell és primerenca en celebrar la festa i l’ajusta al voltant del 17 de gener, que en el calendari cristià és el dia de Sant Antoni Abat, protector dels animals. L’objectiu és mostrar i homenatjar els animals de càrrega i els carruatges, que abans de la motorització de mitjans del segle passat eren elements imprescindibles per al transport de mercaderies.

Josep Vilella, tresorer de l’entitat, explica que “la festa és com un museu a l’aire lliure obert a tothom per gaudir i recordar aspectes tradicionals del món rural propis de Martorell. Els nens i nenes descobreixen els animals de càrrega i els més grans els recorden”.

Josep Vilella, tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat

Assemblea de socis i sorteig de llotges el divendres

Els socis estan convocats divendres a l’assemblea ordinària (20.00h, al local social de la plaça de Maria Canela). “Exposarem els números i informarem de les activitats fetes tot l’any. També reorganitzarem la junta, incorporant gent jove i buscant el relleu a l’actual president, Rafael López”. Mitja hora més tard es farà el sorteig de les llotges per al concert vermut i ball de gala d’El Progrés del diumenge, acompanyat d’un petit ressopó.

Relleu d’abanderats i pregó

Dissabte (11.00h), al local social es vendran les entrades numerades per al concert vermut. A les 12.00h, l’entitat participarà en els actes del 125è Aniversari de la Línia Martorell-Igualada dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb alguns carros que faran el trajecte entre les estacions de Martorell Vila i Martorell Enllaç. A la tarda, a la plaça de la Vila, hi haurà ballada de sardanes (18.00h) amb la Cobla La Principal de La Bisbal. Vilella explica que “a aquella hora es farà el canvi de banderes. Acompanyarem els Geganters, abanderats l’any passat, fins al portal d’Anoia, on lliuraran les senyeres i rebran els pregoners i abanderats d’enguany: la Colla de Diables de Martorell”. Després del pregó des del balcó de l’Ajuntament de Martorell es repartirà coca i moscatell.

Vilella diu que “ja fa anys que col·laborem amb altres entitats fent-les abanderades de la festa. L’any passat van ser els Geganters, aquest any són els Diables i el vinent serà una altra entitat. És la nostra voluntat d’entrellaçar-nos amb ells i moure junts activitats i tradicions”.

Els Tres Tombs, plat fort del diumenge

La jornada començarà al local amb l’esmorzar traginer (09.00h, gratuït per als socis i al preu de 5 euros per al públic general). Una activitat molt participada: “l’any passat van venir entre 700 i 800 persones, fa molt goig veure tanta gent”, diu Vilella.

Josep Vilella, tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat

Els participants guarniran i enganxaran els carros per sortir, a les 11.30h, del pont del Diable per a fer els Tres Tombs. El recorregut del primer tomb serà per la plaça de la Creu; carrers de Pere Puig i d’Anselm Clavé; plaça de la Vila; carrer de Francesc Santacana; plaça de l’Església; portal d’Anoia; avinguda de Pau Claris; carrer dels Germans Martí; plaça del Vi; rambla de Les Bòbiles i retorn fins al Portal d’Anoia. El segon i tercer tomb es faran íntegrament per La Vila -carrers de Francesc Santacana i Lloselles- i pels volts de les 13.00h Mossèn Francesc Tirado beneirà els animals al pas per la plaça de l’Església.

Josep Vilella, tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat

A les 14.00h hi haurà el Concert Vermut a El Progrés i a la tarda, a partir de les 19.00h, el Ball de Gala amb la Cobla La Principal de la Bisbal, que interpretarà el tradicional vals Els xiquets de Valls, amb entrada de les senyeres a la sala com a obertura del popular ball de socis, que tanca les activitats d’enguany.

Programació dels Tres Tombs de Martorell

Els Tres Tombs 2019