Capgrossos i flabiolaires són la colla convidada a la 35a Festa del Flabiol d’Arbúcies

1367
Capgrossos i Flabiolaires dels 4 Dracs, a la 35a Festa del Flabiol d'Arbúcies (Foto: Joan Carles Ambrojo)
Capgrossos i Flabiolaires dels 4 Dracs, a la 35a Festa del Flabiol d'Arbúcies (Foto: Joan Carles Ambrojo)

Els Capgrossos i els Flabiolaires dels 4 Dracs van actuar aquest diumenge a la Fira de Tardor del Montseny i la 35a Festa del Flabiol d’Arbúcies com a colla convidada. Les figures festives martorellenques van ballar i interpretar peces amb aquest instrument pels carrers d’Arbúcies, junt amb les colles locals. La cita va acollir centenars de persones al voltant de la cultura, la natura, la tradició i la gastronomia.

Els Capgrossos de Martorell i la seva secció dels Flabiolaires dels 4 Dracs van participar al cercavila, junt amb els gegants d’Arbúcies i el capgròs del Quirze Perich i Dimecres Flabiol. Una experiència novedosa com a colla convidada, com explica la tresorera Glòria Padullés: “l’any passat hi vam ser i ara ens han convidat a participar del cercavila. Per nosaltres ha estat tot un repte”.

Capgrossos i Flaviolaires dels 4 Dracs, a la 35a Festa del Flaviol d'Arbúcies
Capgrossos i Flaviolaires dels 4 Dracs, a la 35a Festa del Flabiol d’Arbúcies (Foto: Joan Carles Ambrojo)

La colla va desplaçar a Arbúcies unes 40 persones i 11 capgrossos, que van dansar al so dels flabiolaires pels carrers de la població fins arribar a la plaça de la Vila. Allà, les colles van fer una mostra de balls. Els flabiolaires van interpretar peces individuals i conjuntes -la peça col·lectiva d’enguany es titulava Dos pasacalles de Valdeobispo-, i van fer una roda de flabiols.

Glòria Padullés, tresorera de Capgrossos de Martorell

Padullés explica que “amb una nova incorporació que tindrem ara, ja serem 7 flabiolaires que acompanyem els Capgrossos”, que aquesta secció és molt recent, ja que “va néixer al Roser d’ara fa dos anys” i que és oberta a “tothom qui vulgui i tingui nocions de tocar un instrument musical”.

Glòria Padullés, tresorera de Capgrossos de Martorell

Festa per potenciar la música popular amb flabiol

La Festa serveix de punt de trobada a flabiolaires i es duu a terme de manera ininterrompuda des del 1985: “Reuneix flabiolaires catalans i internacionals, que hi venen des de fa molts anys, i coincideix amb la Fira de la Tardor”.

Glòria Padullés, tresorera de Capgrossos de Martorell

Els objectius són recuperar la tradició dels flabiolaires de transmissió oral, que era en perill de desaparèixer, i possibilitar el relleu generacional, trencat feia 50 anys. Durant dos dies, flabiolaires i amics han compartit melodies, recursos, projectes i experiències. Al seu voltant, s’han organitzat actes molt variats: cercaviles; fires; tallers -de construcció o de modes interpretatius del flabiol i d’altres d’artesania-; col·loquis; concerts; mostres de productes relacionats; sardanes amb flabiol; tastet de bolets amb més de 1.200 racions; castanyada o fira de luthiers i productes relacionats amb el flabiol.

35a festa del Flabiol d'Arbúcies (Foto: Ajuntament d'Arbúcies)
35a festa del Flabiol d’Arbúcies (Foto: Ajuntament d’Arbúcies)