‘Cicatrices de un corsé’ repassa l’opressió de la dona al llarg de la història de la moda

253
'Cicatrices de un corsé'
'Cicatrices de un corsé'

Fins al 25 de novembre es pot visitar a El Círcol l’exposició Cicatrices de un corsé. L’exposició, que es va inaugurar dijous passat, exhibeix una trentena de nines fetes a mà per l’artista martorellenca Pili Pico. Un repàs a la moda femenina, des del Barroc als anys 60, i de l’opressió que aquesta ha significat per a les dones.

Les nines de Pili Pico estan elaborades amb materials selectius, com tela natural i llana rústica. L’artista explica que va començar a dissenyar-les sobre paper “amb la idea de fer samarretes amb algun missatge”, però de seguida va tenir la sensació que “els faltava vida”, i va decidir “dotar-les de volum i protagonisme”. La part més característica de les nines és la cara, ja que tenen una mirada especial i no tenen boca. “Cadascuna representa una època diferent de la història de la moda, però amb un missatge comú: les línies estètiques que marca la societat per ser identificada com a dona”, explica la seva creadora.

Pili Pico, artista

“La moda dirigeix els fils de la nina cap allà on les grans empreses volen. Decideixen quan ensenyar les cames, quan està bé marcar la cintura, si ara és època d’estar prima o grassa…”, comenta Pico. Temps enrere, “fins i tot determinats colors feien especular sobre la vida de les persones. El vermell, per exemple, s’associava al vici, a les dones del carrer, als espectacle de cabaret”. “Si la tendència actual és portar faldilla curta i de cuir, no hi cap problema, però si te la poses i ja no està de moda es creuen amb dret de jutjar i inventar-se una vida inexistent”.

Pili Pico, artista

Les nines representen els ulls de la societat. Són la base sense etiquetes, ja que despullades no transmeten res; no podem adjudicar-les un ofici, uns interessos o una vida. “L’exposició mostra el procés de creació de les nines, algunes sense acabar de cosir, altres sense roba o sense cabell. Una manera d’entendre com un tros de tela, no massa atraient, en vestir-lo i decorar-lo passa a ser la nina que tothom vol al prestatge de la seva habitació”, indica l’artífex.

Cicatrices de un corsé es podrà visitar fins al 25 de novembre de dilluns a divendres, de 9.00 a 15.00h i de 17.00 a 19.30h. Dissabtes i diumenge, de 10.00 a 14.00h.