Clou el 50è aniversari de l’Institut Pompeu Fabra amb la presentació d’un àlbum de memòries

2277
Presentació àlbum 50 anys Institut Pompeu Fabra
Presentació àlbum 50 anys Institut Pompeu Fabra

L’Institut Pompeu Fabra de Martorell ha tancat avui els actes de celebració del seu 50è aniversari amb la presentació d’un àlbum de memòries. El llibre, elaborat pel professor Andrés Martínez Reche, conté fotografies i textos que parlen de l’origen i evolució del centre, així com records dels directors, alumnes i famílies. A la presentació, que ha tingut lloc a la Biblioteca Martorell, hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, tots dos exalumnes del Pompeu.

Més de 14.600 alumnes i uns 600 professors han deixat la seva empremta a les aules i passadissos de l’institut al llarg d’aquest mig segle de vida. El centre fa 50 anys aquest 2018, el mateix any en què se celebra el 150è aniversari del naixement i el 70è de la mort del lingüista i humanista Pompeu Fabra, qui dona nom a l’equipament des del 1976.

Xavier Joseph, director de l’institut, ha apuntat que “el 2016 vam iniciar un període de celebracions, quan es complien 50 anys de la primera pedra del centre, tot i que no va ser fins l’1 d’octubre de 1968 que van iniciar-se les classes”. Exposicions, documentals, taules rodones i una gala a El Progrés han format part, aquest dos darrers anys, del programa d’activitats per commemorar l’efemèride. Actes que han culminat avui amb la presentació d’aquest àlbum que, “més que una memòria és un llibre d’història”, ha dit.

Xavier Joseph, director INS Pompeu Fabra

El professor de Grec i Llatí, Andrés Martínez, ha explicat que les pàgines “són el resultat de la recerca d’aquelles veus de la memòria que podien aportar les dades d’un passat que ningú no havia escrit. Més que autor del llibre, em considero un recopilador de moments que, generosament, molta gent ha posat al meu abast. Companys, excompanys i, sobretot, exalumnes de les primeres promocions que recorden amb molta estima el centre i el professorat d’aquella època”.

Andrés Martínez, autor de l'àlbum

El llibre relata els inicis de l’institut, quan la riuada del 1962 va fer necessària la creació de nous habitatges a Martorell i, conseqüentment, de nous serveis i centres d’ensenyament. El poble es trobava en plena expansió i el Pompeu Fabra va convertir-se en símbol d’aquella eclosió.

Andrés Martínez, autor de l'àlbum

“L’any 1950, els joves martorellencs que estudiaven Batxillerat no arribaven a la desena. L’institut va suposar un canvi enorme i va permetre a les classes que no hi tenien accés, la possibilitat d’un ascens social”, ha comentat Martínez.

Andrés Martínez, autor de l'àlbum

L’autor també ha destacat com l’any 1970 l’institut ja comptava amb els sis cursos de Batxillerat, tot i que no hi havia preuniversitari, i disposava de torn nocturn. A més, ha parlat com, durant anys, el centre va ser lloc de pas per a molts professors. Era habitual que el 40% de la plantilla canviés cada curs, fins que es va estabilitzar a la dècada dels 90.

En aquests 50 anys de vida, el Pompeu ha passat per diverses transformacions que queden reflectides en aquesta memòria. La primera, del 1978 al 1980, per crear dues noves aules i encabir l’augment d’alumnes, uns 560. La segona, del 1997 al 2000, per corregir problemes estructurals, fer nous lavabos, una nova instal·lació elèctrica, un menjador i un gimnàs. L’aulari del Batxillerat Artístic es va construir del 2006 al 2007, i la darrera reforma va ser l’estiu de 2016 per fer noves classes.

En l’actualitat, l’Institut Pompeu Fabra compta amb 700 alumnes i més de 75 professors. Imparteix Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat en totes les seves especialitats: Arts, Humanitats i Ciències Socials, Ciències de la Naturalesa i de la Salut i Tecnologia. Hi estudien cinc grups de 1r de Batxillerat i quatre de 2n en règim diürn, i un grup de 1r i un de 2n en règim nocturn. L’institut promou intercanvis pedagògics amb centres docents d’altres països europeus, a Jordània, Síria, Corea del Sud i, properament, la Xina.