Clou l’Escoleta, una experiència d’enriquiment entre avis i nets a Les Torretes

936
Acte final de valoració de l'Escoleta dels avis i les àvies
Acte final de valoració de l'Escoleta dels avis i les àvies

Aquest dimecres va tenir lloc a la Llar d’Infants Les Torretes l’acte de tancament de l’Escoleta dels avis i les àvies, un espai en el què avis i nets han compartit jocs, experiències i inquietuds amb els educadors de l’Associació Arae. El taller s’ha desenvolupat en 10 sessions setmanals els darrers tres mesos en aquest equipament municipal, amb una quinzena d’avis i àvies i els seus nets. Els més grans van valorar ahir l’experiència amb l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora d’Ensenyament, Núria Canal, els professionals del centre i els educadors de l’associació..

L’Escoleta ha estat un espai destinat a que els grans compartissin experiències pròpies i dubtes; per rebre informació i criteris educatius; per crear moments lúdics que ajudin a vincular avis i nets i per oferir activitats compartides d’alternativa a l’aïllament que de vegades pateix la gent gran quan és a càrrec dels petits. Són els objectius de l’Associació Arae, que treballa des del voluntariat en l’educació, la psicologia i l’acompanyament a les persones i que desplega tallers arreu de Catalunya. Així volen posar de relleu el gran volum d’avis i àvies implicats en la criança dels nets, i que xifren en prop d’un 70%. A més, prop de la meitat d’aquest contingent pot arribar a invertir-hi fins a 7 hores diàries.

Per això, Arae ha ofert des del 15 de gener “sessions setmanals d’una hora i mitja de durada, els dimecres de 9.30 a 11.00h, amb la participació d’infants de les llars municipals de Les Torretes i de Pont d’Estels i d’una quinzena d’avis i àvies”, segons explicava la responsable del projecte, Pilar Estapé.

Pilar Estapé, membre de l'Associació Arae

Cada trobada ha inclòs activitats per separat i conjuntes entre els dues generacions. Hi ha hagut “jocs i psicomotricitat, exploració, treballs manuals i contes. També hem encetat converses entre els grans sobre temàtiques com ara l’alimentació dels més petits, el fet de posar límits o si cal protegir-los o no. I explicar cada experiència, per millorar entre tots”, afegia Estapé. Dos educadors de l’entitat han donat suport a totes les accions.

Pilar Estapé, membre de l'Associació Arae

L’alcalde Fonollosa va agrair al centre, als responsables d’Arae i als avis i nets la seva participació “en un projecte que ha funcionat. Els nens s’ho han passat molt bé i crec que els avis encara millor”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Tot seguit va animar els grans a fer una valoració en comú sobre els tallers. Alguns d’ells van destacar que l’activitat se’ls havia fet curta i que els agradaria repetir-la el curs vinent. Seguidament van rebre un obsequi floral de l’Ajuntament -una planta del viver de Can Serra-, i van veure un audiovisual amb alguns dels moments d’aquests tres mesos d’Escoleta.