Comença la campanya de vacunació contra la grip amb l’objectiu de millorar-ne la cobertura

1163

L’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut de la Generalitat posa en marxa aquest dilluns la campanya de vacunació contra la grip. La intenció és millorar la cobertura de vacunació en persones més grans de 60 anys, apropant-se al 60%, i en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. Alhora es vol aconseguir un salt qualitatiu en la cobertura de la vacunació dels professionals sanitaris i en dones embarassades.

El Departament de Salut ha adquirit 1.220.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els Centre d’Atenció Primària (CAP) i centres vacunals. L’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Martorell ha sol·licitat 3.500 dosis, una xifra ampliable en cas necessari, segons han remarcat les infermeres d’adults de Medicina General de l’ABS Martorell, Rafi Bueno i Sílvia Ruiz.

El període òptim de vacunació és des d’avui i fins al 15 de desembre, uns 15 dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 98,1 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip. A Martorell, cal demanar cita prèvia trucant al 93 775 51 03, al 93 326 89 01, o directament al taulell de l’ambulatori.

L’any passat, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada i va provocar 1.145 casos greus confirmats pel virus de la grip. El 64,5% no estaven vacunats; un 75,5% presentaven algun factor de risc. La malaltia va provocar 145 defuncions, 95% amb factors de risc, un 64,3% en persones no vacunades. Rafi Bueno i Sílvia Ruiz afirmen que la població de risc a Martorell va ser de 8.548 persones i la seva cobertura va situar-se en el 34,87%.

La vacuna contra la grip s’adreça especialment a persones que pateixen problemes de salut crònics (com pulmonars, cardiovasculars o diabetis); les internades en residències de gent gran, centres sociosanitaris, etc; les dones embarassades; les persones amb obesitat mòrbida i les que tenen 60 o més anys d’edat. Com cada any, la campanya de vacunació contra la grip també s’adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; a professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o bé que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.

Campanya de comunicació: ‘Un hivern sense BRRR’

Ara bé, amb l’hivern no només arriba la grip sinó també altres patologies respiratòries, com la bronquiolitis, a més d’altres malalties víriques i infeccioses, que, en general, són molt freqüents i poden complicar-se en persones amb condicions de risc. Davant d’aquesta situació, el Departament de Salut posa en marxa una campanya on fa una crida a la població a protegir-se de totes les malalties d’hivern.

La campanya té per lema, ‘Un hivern sense BRRR’ i se centra a recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques com el rentat de mans o l’ús de mocadors rebutjables. També incideix en la importància de la vacunació de la grip, especialment en persones amb condicions de risc.

S’ha elaborat una col·lecció de tres pòsters adreçats a la ciutadania (un de genèric, un de consells per evitar contagis i un de vacunació amb les persones que tenen condició de risc), i un altre pòster sobre la vacunació de professionals, per als espais de treball dels professionals sanitaris (sales de reunions, etc.).

Igualment, hi haurà estovalles de la campanya per als menjadors dels centres sanitaris. També es difondran falques de ràdio i materials per a la premsa escrita i digital.

Dades d’activitat

L’any passat, campanya 2018-2019, l’epidèmia de bronquiolitis va tenir més incidència (49%), però la mateixa gravetat que altres anys, i la grip va tenir menys gravetat i la vacuna va tenir una efectivitat del 45%. Va haver-hi un increment de visites als hospitals (2,6%) i es va reduir el temps d’estada a urgències (2,5%). Es van incrementar alternatives a l’hospitalització -l’ingrés a domicili va augmentar un 5,3% i a centre sociosanitari 4,9%- i també la resolució de les peticions que van arribar al 061 CatSalut Respon.

Cal destacar que, durant el període de gener a 18 d’octubre del 2019, els equips d’atenció primària (EAP) han atès 35.400.811 visites presencials, de les quals el 3,9% han estat al domicili del pacient (domicili particular o residència). Per altra banda, del total de visites presencials, un 41,1% han estat visites sense cita prèvia o espontànies.