Comencen les obres per construir l’Estació de Tractament d’Aigua Potable

1171
Acte primera pedra ETAP Sorea
Acte primera pedra ETAP Sorea

L’Ajuntament de Martorell i SOREA, empresa gestora del cicle integral de l’aigua, han iniciat les obres de construcció de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Martorell. El període d’execució de les obres és de 8 mesos i aquesta nova instal·lació comportarà una inversió de 2,6 milions d’euros per part de l’empresa concessionària. L’ETAP s’ubicarà al polígon La Torre, a l’antiga Deixalleria Municipal.

La nova planta de tractament suposarà una millora molt significativa en l’abastament d’aigua del municipi, concessió de SOREA des del 2009. Martorell s’abastia de l’aigua de l’aqüífer de la Cubeta d’Abrera, que era apta pel consum humà després del procediment de cloració. Els darrers anys no ha estat possible captar aigua de l’aqüífer perquè estava contaminada per ferro, manganès i clorurs i, des de llavors, l’aigua que es consumeix al municipi es compra en la seva totalitat a Aigües del Ter Llobregat (ATLL).

La nova ETAP de Martorell permetrà eliminar clorurs, ferro i manganès de l’aigua i, conseqüentment, el sistema es podrà tornar a abastir dels pous de l’aqüífer i no només dependre de la compra a ATLL. L’aigua que tractarà la planta potabilitzadora passarà en primer lloc per un procés d’oxidació – filtració mitjançant uns filtres a pressió i posteriorment, per un tractament d’osmosi inversa. A més, es tracta d’una instal·lació sostenible que comptarà amb plaques fotovoltaiques per a l’auto-generació d’energia per l’enllumenat de l’ETAP.

En la seva intervenció a l’acte de col·locació de la primera pedra de l’ETAP, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha destacat que “per arribar a un moment com aquest hi ha una feina prèvia important de col·laboració público-privada entre els serveis tècnics municipals i SOREA per aconseguir redactar un projecte eficient, que no marxés de costos i amb una ubicació ideal”. A més, ha afegit que gràcies a la nova planta es podrà “aprofitar la major part de l’aigua dels nostres pous i millorar molt la qualitat de l’aigua que arriba a les cases de Martorell”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Per la seva banda, el conseller delegat de SOREA, Francesc Mayné, ha afirmat que, “amb la construcció d’aquesta planta garantim oferir aigua de qualitat a un preu assequible. Les diferents fases de tractament de l’aigua asseguraran els màxims estàndards”.

Francesc Mayné, conseller delegat SOREA

Mayné ha destacat la importància d’apropar el treball del tractament de l’aigua a la ciutadania “cal donar la màxima importància al recurs de l’aigua, que és escàs al nostre país. Per tant, també construirem en aquesta planta un espai que permetrà apropar el cicle de l’aigua als ciutadans i a les escoles, i refermar la consciència entorn aquest recurs”.

Francesc Mayné, conseller delegat SOREA

El consum mitjà d’aigua dels més de 27.000 habitants de Martorell és de 6.000 metres cúbics al dia, la nova planta potabilitzadora permetrà abastir a la totalitat de la població amb l’aigua de recursos propis com són els pous. Tot plegat, suposarà un avenç pel sistema de subministrament d’aigua de Martorell, disposant d’aigua d’una molt bona qualitat. L’ETAP disposarà a més d’un espai obert a la ciutadania per donar a conèixer la gestió de l’aigua en el territori i d’un itinerari explicatiu del funcionament de les diferents etapes del tractament que es durà a terme a l’ETAP.