Concentració davant l’Ajuntament coincidint amb el final del judici del procés

394
Concentració final judici procés
Concentració final judici procés

Concentració aquest vespre davant de l’Ajuntament de Martorell, coincidint amb el final del judici del procés que se celebra al Tribunal Suprem. El president de la secció local d’Òmnium Cultural, Jordi Gibert, ha estat l’encarregat de llegir el manifest L’autodeterminació és un dret, que ha reivindicat l’1-O com un exercici legítim de desobediència civil per enfrontar-se a lleis que consideren injustes.

El judici “vulnera els drets fonamentals”, la instrucció “està plena d’irregularitats” i suposa “un atemptat a la democràcia, als drets civils i polítics, i al dret a l’autodeterminació”, ha expressat Gibert, a través del manifest. El text ha criticat “la invenció d’un relat mantingut fins al final”, però “sense una sola prova que demostri la suposada violència que es va viure a Catalunya la tardor de 2017”. “Lluny de denunciar les contradiccions de molts dels testimonis i les mentides que s’han dit en seu judicial, les acusacions s’han refermat en les peticions de pena per a tots els encausats: rebel·lió, sedició i malversació”.

Jordi Gibert, president d'Òmnium Cultural Martorell

Per a l’entitat sobiranista, “l’estat espanyol no vol justícia, vol venjança”. La lectura ha remarcat que “al llarg d’aquests quatre mesos han passat pel Suprem un centenar d’observadors internacionals dels cinc continents, que han assistit atònits al que estava passant dins la Cort Suprema espanyola”. “Han constatat que som davant un judici polític, que no s’ha tractat per igual totes les parts”.

Jordi Gibert, president Òmnium Cultural Martorell

“Les 12 persones jutjades no han comès cap delicte. Votar no és delicte i organitzar un referèndum no és delicte. L’autodeterminació és un dret; manifestar-se és un dret; la llibertat d’expressió no pot ser mai jutjada ni condemnada. Volen fer-nos por, volen que ningú mai més torni a intentar qüestionar el sistema establert”, ha seguit Gibert, qui ha subratllat que “les veritats afloren i deixen en evidència davant del món la injustícia espanyola”.

Jordi Gibert, president d'Òmnium Cultural Martorell

Els convocants han demanat la unitat de tots els demòcrates per aturar la repressió i fer respectar el dret a l’autodeterminació. Els encausats “són només la representació de milers i milers de ciutadans que volen decidir democràticament el seu futur, que es volen manifestar, que tenen tot el dret del món a expressar-se sense que cap estat els persegueixi per com pensen”.

Òmnium Cultural ha exigit l’anul·lació del judici “perquè pot ser un punt d’inflexió en la història: si la sentència no és absolutòria, crearà jurisprudència i marcarà un precedent que posarà en perill tots els moviments socials a Catalunya, però també a l’Estat espanyol i a tota Europa”. Els convocants tenen, però, l’esperança que, “com ha passat amb el dictamen de Nacions Unides, els tribunals internacionals acabin condemnant l’Estat espanyol per aquest intent barroer de convertir drets en delictes”.