Continuen les mesures per eradicar l’afectació de botulisme a la fauna del riu Anoia

2115
Riu Anoia
Riu Anoia

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell duu a terme diverses tasques de control i de neteja al riu Anoia des de fa unes setmanes per eradicar els casos de botulisme detectats en peixos i ànecs. Aquesta malaltia, causada per una bactèria que prolifera per les altes temperatures i el baix cabal hídric, ha provocat la mortaldat de 7 ànecs i d’una part de la població de peixos. Medi Ambient aclareix que el contagi humà només es produeix amb la ingesta d’aigua o d’aquests animals, i recomana la ciutadania d’informar les autoritats si troba animals morts.

Durant el darrer mes d’octubre, tècnics del Departament de Medi Ambient han patrullat el riu Anoia des del Molí Fariner i fins la seva desembocadura al riu Llobregat i han constatat un repunt de botulisme. El regidor de Medi Ambient, Adolf Bargués, explica que “fruit de les visites periòdiques, vam detectar l’existència de peixos i ànecs morts des de fa un mes. Els vam recollir i sotmetre a una anàlisi toxicològica a laboratoris de medicina forense veterinària, per saber si el causant era algun problema d’abocaments il·legals. Els resultats, però, ens van confirmar que es tractava dels efectes de la bactèria botulímica”.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Un cop detectat el problema, el consistori manté les revisions periòdiques del riu i extreu “els exemplars morts que es van trobant, i que s’incineren. Aquest fet és molt important perquè el brot queda minoritzat”, explica Bargués. Tanmateix, el regidor demana la col·laboració ciutadana: “si algú detecta animals morts, sobretot ànecs i peixos, que es posi en contacte amb el Departament al telèfon 93 775 34 34”. Una altra via de contacte pot ser a través de la Policia Local: 93 775 07 83. Bargués reconeix que “davant l’alarma que s’ha generat a les xarxes socials per la possible afectació a les persones, cal dir que la mesura efectiva és no beure aigua ni ingerir peixos o ànecs del riu”.

Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Què és el botulisme?

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, explica que “el botulisme és una malaltia causada pel bacteri Clostridium botulinum que al riu Anoia ens afecta de manera cíclica i habitual quan es produeixen determinades condicions, com ara elevades temperatures, un descens del nivell de l’aigua del riu i la falta d’oxigen, que provoquen un augment del número de bacteris”. A través de la cadena tròfica, peixos i ànecs en són receptors, i els acaba provocant la mort.

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell

Martínez explica que “enguany hem detectat la mort de 7 ànecs. No és una xifra molt gran, però representa un increment de casos respecte altres anys”. Amb la finalitat de mitigar els seus efectes, el tècnic explica que es continuarà fent la vigilància. Al mateix temps, ha transmès un missatge optimista, “en els propers dies, amb la davallada de les temperatures, s’anirà reduint la incidència”.