Corral: “a aquesta Festa Major hem mantingut la tradició i hem fet noves propostes”

430

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell passa balanç a una nova Festa Major que tot just acaba de finalitzar després de cinc dies d’activitat. El regidor de l’àrea, Sergi Corral, ha qualificat de notable el funcionament de les activitats programades, l’acceptació que han tingut i el volum de participació que han generat. En una entrevista a Ràdio Martorell, Corral ha desgranat quins han estat els punts forts i febles i les valoracions que en fa la seva regidoria de cara a properes edicions.

Festa major 50 -Regidor, d’entrada, quina seria la valoració global de la Festa Major?
-Amb certa prudència, però la valoració que fem és prou bona. Abans que s’iniciés, teníem una mica de por pel fet que la Festa Major durés cinc dies, i que això venia acompanyat d’una mica més d’alegria de la gent per tornar a fer vacances i marxar fora. Però certament estem satisfets, ja que hi havia molta gent. A més, en ser canvi de quinzena, uns han vingut els primers dies i d’altres als darrers. I alguns s’han quedat els cinc dies.

-Amb quina idea s’enfocava, la cita d’enguany?
-Amb una barreja de tradició i de noves propostes. Per una banda, amb la voluntat de repetir en les activitats tradicionals, com ara l’Artesanàlia, però fent-li un petit tomb i dedicant-la enguany al món del dolç, amb la participació de l’Ada Parellada, que ens va oferir uns tallers pels nens. La tradició també ens la va portar la pregonera Montserrat Carulla, que aquest cop sí que va poder ser al nostre costat. També vam fer un quart de volta a la Festa Petarda de divendres. Sempre s’ha de mantenir la tradició, però també cal apuntar les noves propostes, posar-nos al dia i buscar la participació dels més joves, dels adults i també de la gent gran.

-Parla de novetats. Quines en destacaria?
-Per exemple, a Festa Tastet al jardí de Can Serra, una aposta de la regidoria. Suposava un cert risc per la ubicació, que no és coneguda per tothom, però precisament la intenció era que la gent de Martorell, que en gran part no coneix aquets raconet, el descobrís. Allà vam programar diverses propostes de teatre contemporani que crec que van sorprendre a gran part de la gent, que també va poder sopar amb l’oferta de les foodtracks que hi eren.

Dsc 0362 2-Algunes de les novetats més cridaneres eren el Holi Festival i el Holi Festival Splash la tarda i nit del dissabte. Com van anar?
-Molt bé! Van ser molt participades. El Holi Festival s’ha posat de moda arreu i ens l’havien demanat els més joves. La vam oferir com una activitat per a tothom, i petits i grans van poder gaudir alhora amb una festa amb música i amb el fet d’esquitxar-se amb pols de colors. De la festa se’n van fer grans instantànies…gent untada de colors, contenta. I per nosaltres és una satisfacció el veure com de contenta n’estava la gent i hi participava i que s’ho passava d’allò més bé. És el millor premi que podem tenir.

-Què ens en pot dir de l’altra gran novetat, la Festa de l’Aigua?
-A mitjans d’agost fa calor, i per tant, havíem pensat en una festa en la que els més menuts es refresquessin amb atraccions aquàtiques. Vam tenir una participació més alta del que esperàvem i a això se li va afegir un petit incident, quan el vehicle que transportava fins a Martorell el tobogan va patir un accident de trànsit i tot es va haver de muntar bastant a corre-cuita. Això va provocar que el temps d’espera fos una mica més elevat. Però van ser circumstàncies totalment alienes i accidentals. De cara a l’any vinent intentarem millorar, ja que la nostra intenció no només és la de mantenir l’activitat, sinó duplicar el número d’atraccions aquàtiques perquè les cues no siguin tan llargues i per fer la festa una mica més gran.

-Algun altre aspecte a modificar, per a futures edicions?
-Tot es pot millorar, però aquest cop teníem el repte de fer la festa en cinc dies i alhora repartir-ne bé les activitats. De cara a l’any vinent probablement la Festa Major durarà menys dies, la concentrarem més. Tot i així, cal dir que ha sigut una Festa Major de notable.

-L’aspecte qualitatiu, el grau de satisfacció de la gent, és potser el més important, però també és inevitable valorar el quantitatiu. Estan satisfets amb les xifres de participació?

-No et sabria dir una xifra global, però en general, la participació ha superat les nostres previsions. Per exemple, a la Festa de l’Aigua hi van assistir unes 2.000 persones, a les festes del Holi unes 5.000, i a la Festa Petarda unes 1.000 persones que s’ho van passar d’allò més bé i que encara demanaven més quan la festa arribava al seu final a les tres de la matinada. La festa infantil va aplegar unes 3.000 persones, al Concert-vermut la plaça de l’Església n’hi van anar unes 600 per escoltar Les Anxovetes, i el darrer dia, a la Festa de la Cervesa, s’hi van aplegar 1.500 persones, més les 350 del concert de Joan Rovira. La participació ha estat molt bona arreu. Potser ens agradaria que al concert d’Animal i La Terrasseta de Preixens de dilluns hi hagués anat més gent que un miler, perquè les actuacions s’ho valien.

08 2-Quin pes juguen les entitats de Martorell en la Festa Major?
-És bàsic, com sempre! Estem encantats que es creïn sinèrgies amb les entitats. Algunes activitats no es podrien fer sense elles. El cercanit, per exemple, pivota al voltant dels Gegants, que a més s’encarreguen de portar la barra, o el cas de clubs com el Rugby Club Martorell que munta parada al carrer de Josep Vilar. Per ells suposa una font d’ingressos, i a més, aquestes entitats generen simpatia amb la població, tot es retroalimenta amb la gent que va de públic i que es coneixen. I tot això fa més poble.

-No podem deixar passar per alt una nova eina que disposen els martorellencs: l’App Fes-t’ho a Martorell
-Així es diu i està aquí per quedar-se. La Festa Major ha estat el motor d’arrencada i ha funcionat prou bé, tenint en compte que en els dos primers dies ja l’havien descarregat unes 500 persones. Animo la gent que se la descarregui i la mantingui al seu mòbil, perquè és una eina que pretén ser la plataforma de comunicació instantània perquè la gent de Martorell conegui quins actes culturals i festius hi ha a Martorell, en l’àmbit dels museus, del teatre, de la cultura o de les festes que organitzem.

-Vol afegir alguna cosa més, regidor?
-Si, per descomptat. No puc deixar passar l’ocasió de fer un recordatori del Jordi Fusalba, aquest noi de 22 anys, vinculat al Bàsquet Martorell, que divendres ens va deixar a causa d’una mort sobtada. Ha estat un fet que ha trasbalsat la família i els amics que l’estimen, per descomptat, però també a tot el poble. Durant la Festa Major, La Martukada, en la que també hi havia participat, li va fer un sentit homenatge, que ens va marcar a tots.