Correus emet un segell dels 150 anys del ferrocarril de la línia Tarragona-Martorell

446

El proper divendres 9 d’octubre la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT) posarà en circulació a tot l’estat un segell de valor facial 0’90 euros commemoratiu dels 150 anys de la línia de Ferrocarril Tarragona-Martorell 1965-2015; es tracta d’un segell d’ús per a correu internacional a Europa en cartes normalitzades de fins a 20 grams i forma part de la sèrie dedicada a efemèrides.

Aquesta emissió es presentarà el proper 9 d’octubre a Sant Sadurní d’Anoia en un acte, a les 19.00h, al celler de la fassina de cal Guineu, acte que comptarà amb l’assistència del subdirector general de filatèlia, així com representants de l’Ajuntament de Sant Sadurní i presidents d’entitats i federacions filatèliques de Catalunya. En aquest mateix acte es posaran en circulació els anomenats sobres de primer dia del segell amb l’encuny corresponent i la localitat de Sant Sadurní d’Anoia.

El segell reprodueix una fotografia de la locomotora Martorell amb el n. 168 a la seva sortida dels tallers del Clot de Barcelona. Es tracta d’una de les quatre locomotores de vapor que l’any 1853, la companyia Caminos de Hierro del Centro (CHC), va comprar a l’empresa Sharp & Stewart y Cº, locomotores que van començar a circular entre Barcelona i Molins de Rei i que posteriorment van allargar el seu recorregut, fins arribar a Martorell i posteriorment fins a Tarragona el 15 d’abril de 1865.

Posteriorment, l’any 1875, aquest material motor va passar a la Compañía de los Ferrocarriles de Tarragona a Barcelona y Francia (TBF), però va conservar la mateixa numeració fins que l’any 1899, la Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA), va rebre dues de les quatre locomotores que inicialment havien començat a rodar l’any 1852. Aquestes van ser la n. 1 i la n. 4 que van ser renumerades amb el 167 i el 168 i aquesta última va ser modificada als tallers del Clot de Barcelona, transformant-la en locomotora- tènder. L’any 1929 la locomotora va ser present a l’Exposició Universal de Barcelona.

Amb la nacionalització del ferrocarril després de la guerra civil, tot el material mòbil va passar a la Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE), i la locomotora va ser tornada a numerar amb el 120-2112. És la locomotora més antiga preservada i es troba al Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú des de l’any 1972.