Creu Roja Baix Llobregat Nord reparteix 1.120 joguines entre els infants més desafavorits

1232

Amb l’objectiu de garantir que els infants en situació de vulnerabilitat tinguin l’oportunitat de viure la màgia de la Nit de Reis, Creu Roja del Baix Llobregat Nord ha organitzat, un any més, la campanya de recollida de joguines. La referent tècnica de Creu Roja Baix Llobregat Nord, Griselda Sanahuja, explica que se n’han repartit 1.120 entre 576 infants de famílies en risc d’exclusió, i fills i filles d’interns del Centre Penitenciaria de Can Brians.

Quina valoració feu de la campanya de recollida de joguines d’enguany?

Hem pogut aconseguir els objectius que teníem marcats, que tots els nens i nenes de les famílies en situació de vulnerabilitat hagin pogut tenir les seves joguines. La valoració que fem és positiva. Hem lliurat un total de 1.120 joguines, 1.083 de les quals provinents de donacions d’entitats i particulars, i hem atès 576 nens i nenes. Agrair a tots els col·lectius que s’han organitzat per participar en la campanya, com el Sala5 a Martorell, i als mitjans de comunicació que ens doneu veu i ens feu visibles.

Demaneu que la joguina donada no sigui bèl·lica ni sexista.

La campanya de Creu Roja té molt marcat el tipus de joguina que lliurem als nens i nenes. Volem que no siguin bèl·liques, per donar continuïtat als valors amb els que treballem al llarg de tot l’any amb altres programes. També intentem que siguin no sexistes, tot i que aquest és un aspecte que encara costa d’aconseguir. Ho anem treballant i cada vegada en tenim menys. Busquem joguines que els infants puguin fer servir independentment del seu sexe i que puguin compartir amb la família i amics: jocs de taula, joguines de construcció…

I que siguin joguines noves, oi?

El principal és que la joguina sigui nova perquè funcioni correctament i acompleixi l’objectiu en sí. Si no és nova, no podem garantir si falten peces o si s’ha fet malbé. Pel que fa la part més emocional, entenem que tots els nens i nenes tenen dret a estrenar una joguina i sentir-se-la seva des del primer dia. Igual que no portem productes caducats a una recollida de menjar, no portem joguines usades a una recollida de joguines.

Un cop recollides les joguines, com organitzeu el repartiment?

Durant el mes de desembre comencem la recollida i ens posem en contacte amb les entitats que organitzen activitats per participar de la campanya. Sempre intentem involucrar-nos amb presència de voluntaris o del president de l’entitat per tal d’agrair-los la col·laboració. Les joguines es traslladen a les oficines de Creu Roja i comença la feina de classificar-les per edats, descartar les sexistes o bèl·liques, trucar les famílies i casar el lot de joguines amb cada infant.

A més, també repartiu joguines al Centre Penitenciari de Can Brians?

La campanya la podem dividir en dues parts: una per a les famílies que atenem durant l’any, i una altra per als fills i filles dels interns de Brian 1 i Brians 2. Les famílies que atenem durant l’any han de responsabilitzar-se de passar per les oficines de Creu Roja a buscar les joguines. En el cas dels interns de Can Brians, hi anem nosaltres per repartir-les seguint el llistat que ens han passat des del centre penitenciari.

Com reben les famílies aquests obsequis?

Les joguines no són una necessitat bàsica, no són aliments, ni habitatge, ni roba, però entenem que tots els nens i nenes tenen dret a jugar i a compartir la seva il·lusió. És cert que, en alguna ocasió, no aconseguim portar el que l’infant havia demanat als Reis Mags, però la rebuda sempre és en positiu. Estem parlant de famílies en situació de vulnerabilitat, que no tenen l’oportunitat per fer-se càrrec de les cartes que demanen els seus fills i filles. Amb aquesta campanya aconseguim que els nens i nenes tinguin dues o tres joguines per desembolicar la Nit de Reis.