Cultura, país i transformació de Martorell centren el pregó de l’actriu Montserrat Carulla

364

La Festa Major ha començat amb el pregó de l’actriu Montserrat Carulla, en què ha parlat de la Independència, la importància de les manifestacions culturals per crear identitat i del canvi que ha fet Martorell en pocs anys. La cuinera Ada Parellada ha conduit diversos tallers infantils de rebosteria a la Dolça Artesanàlia. Els Capgrossos de Martorell han presentat en Kofi i la Makeba, dues noves figures en honor a la comunitat africana de Martorell.

“Sóc Montserrat Carulla, actriu, catalana i independentista”, amb aquestes paraules, la gran dama del teatre català ha iniciat el pregó de Festa Major. Un discurs en el què ha destacat la seva estima pels pobles i ciutats del país, especialment per Martorell, on hi va actuar el 2014 amb La Iaia a El Progrés, “sala on una millora de les seves instal·lacions seria bona per Martorell, que podria acollir més propostes de qualitat”, ha dit coneixedora de la voluntat de l’ajuntament per reformar les instal·lacions del teatre.

Carulla també ha destacat el canvi que ha fet Martorell “omplint-se de color, oferint una ciutat més oberta i agradable al seus habitant i visitants (…) estic contenta de viure aquest procés de canvi que viu tant Martorell com tot el nostre el país”. La pregonera ha engrescat als assistents a seguir defensant el nostre destí i la nostra identitat: “som una nació, peti qui peti i tenim clara la nostra identitat. Actes culturals com la Festa Major, la festa de tots, també generen identitat, com a ciutadans de Martorell, però també com a ciutadans de Catalunya”.

L’actriu ha ofert, a les 22.00h a El Progrés, el recital dramatitzat La música de les paraules, una selecció de textos propis i de diversos autors, com Josep Palau i Fabre o Salvat-Papasseït, amb música en directe.

Rebosteria saludable amb Ada Parellada
A la Dolça Artesanàlia, la restauradora Ada Parellada, Creu de Sant Jordi 2016 i propietària del restaurant barceloní Semproniana, ha conduit el taller Dolces vitamines, on una cinquantena d’infants han pogut elaborar un pastís de llimona, amb galeta i mantega. També s’han fet activitats auxiliars com El mussol llaminer i La dolça papallona, barrejant llaminadures i manualitats.

La fira ha comptat amb una vintena d’estands amb degustacions de fruita, xocolata, caramels, pastissos, creps, melmelades artesanes, garapinyades, vermuts, galetes i pastes decorades.

Benviguda a en Kofi i la Makeba
Les colles de cultura popular han fet gala dels seus balls tradicionals i els Capgrossos de Martorell han aprofitat la seva actuació per presentar en societat dues noves figures, en Kofi i la Makeba. Josep Segura, president de l’entitat, ha assegurat que “la intenció és donar cabuda a les noves entitats culturals de diversos països africans que hi ha a Martorell, que considerem nous catalans culturals, és una fusió entre la seva cultura tradicional i la nostra”.

A Martorell hi ha cinc comunitats africanes, dues de Ghana, dues de Senegal i una de Nigèria, entre totes han decidit posar el nom de Kofi a un dels capgrossos, en honor a Kofi Annan, qui va ser secretari general de les Nacions Unides entre 1997 i 2006. L’altre capgròs ha estat batejat amb el nom de Makeba, en homenatge a Miriam Makeba, cantant més coneguda com a Mama Àfrica.

En acabar la presentació dels nous capgrossos, ha començat la Festa Major Petita, amb un tomb reduït pels carrers de La Vila, en el qual els més petits han pogut ballar amb les figures festives.

Festa Petarda
La festa ha seguit a la nit a La Vila amb el Correbars de les places de l’Església i de la Vila i el carrer de Lloselles amb els Gegants de Martorell acompanyats d’Always Drinking Marxing Band, Diables i Martukada. L’exhibició de pirotècnia ha donat pas a la Cool Party de Dj Xancletts, a la plaça de l’Església.