Cuscó: “L’art va ser una faceta important de Pujols i calia ajuntar tot el que va fer”

1168
Joan Cuscó, autor
Joan Cuscó, autor

El filòsof martorellenc Francesc Pujols va mostrar un gran interès per les arts, afició que es va convertir alhora en professió i que el va portar a fer nombrosos articles de crítica i publicacions. Aquesta faceta, però, havia quedat en segon terme fins que el filòsof i musicòleg Joan Cuscó va decidir fer un llibre-recull amb aquestes aportacions. Porta per títol Les arts i els artistes, Francesc Pujols i la crítica literària i artística (Edicions i Propostes Culturals Andana), i ahir es va presentar a la seu de la Fundació Francesc Pujols.

Cuscó ja havia dedicat altres llibres al filòsof de la Torre de les Hores, com ara Francesc Pujols i Morgades. El filòsof heterodox (2008) o Francesc Pujols i la filosofia (2012). En aquesta ocasió, però, ha aprofundit en “una de les vessants importants de Pujols, l’artística. Va dedicar molts anys a l’art, a fer de crític. Va engegar moltes publicacions i va fer molts articles”, explica Joan Cuscó.

L’autor creu que aquesta faceta de Pujols havia quedat una mica amagada “perquè tota la feina que va fer va quedar molt disgregada. Cal tenir en compte que des de l’any 1920, quan fa un gran volum, ja no torna a escriure’n cap altre i tot són articles escampats en diferents publicacions”.

Joan Cuscó

Cuscó ha recuperat una part dels articles de Pujols i n’ha fet una selecció. 60 articles en els que Pujols fa crítica sobre literatura, pintura, música, arquitectura i urbanisme o llengua, i que composen la segona part del llibre. Abans, en la primera, s’inclou un estudi introductori i una síntesi del que pensa Pujols sobre l’art i els artistes. Josep Carner, Josep Maria de Segarra, Jaume Pahissa, Santiago Rusiñol, Josep Maria Jujol o Antoni Gaudí són alguns dels noms que apareixen al recull.

Joan Cuscó

A la presentació a la Torre de les Hores van acompanyar l’autor l’editor Ramon Nadal i el patró de la Fundació Francesc Pujols Manuel Jorba. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, també hi van assistir.