Dani Nel·lo: “el saxo és una forma d’expressió orgànica que ajuda a canalitzar les emocions”

734

El saxofonista i compositor, Dani Nel·lo, ha ofert aquesta tarda una masterclass a l’Escola Municipal de Música. Porta des dels 17 anys dalt dels escenaris, quan es va integrar a Los Rebeldes. Los Mambo Jambo, la seva actual banda instrumental de rythm and blues, rock and roll i swing, que evoca el so dels 50 i 60, estrenarà aquest dissabte el seu darrer treball, Jambology, a Martorell.

Fidel a l’estètica rockabilly, defugint de les tendències i abraçat al seu saxo, Dani Nel·lo, un dels millors saxofonistes del país, ha explicat als assistents a la masterclass la seva experiència amb l’instrument i com ha anat descobrint el seu llenguatge. “Més que una classe, ha estat una xerrada sense donar lliçons, sóc autodidacta i explico el camí que he anat recorrent per tocar com toco, simplement la meva experiència per si li serveix a algú”, ha dit.

Per a Nel·lo, el saxo “és una forma d’expressió orgànica, un instrument de canya i vent amb una tessitura semblant a la de la veu humana que ajuda a canalitzar i transmetre les emocions”.

Durant més d’una hora, l’instrumentista barceloní ha desvetllat quines han estat les seves influències, com treballa el so, els seus colors bàsics, la confecció del seu vocabulari musical i quin és el paper d’un saxofonista en una banda.

Los Mambo Jambo estrenen a Martorell
La seva banda, Los Mambo Jambo, estrenen aquest dissabte 23 d’abril (22.00h) a Martorell el seu darrer treball, Jambology, amb un directe precís i explosiu de rock and roll, rythm and blues, surf i swing, al Pont del Diable. “Serà la primera actuació d’aquest nou disc, una prova de foc per a nosaltres comprovar si podem transmetre bé els temes que acabem de gravar tot just ara fa dos mesos”. Los Mambo Jambo és una banda energètica que té el directe com a punt fort, tot i que en aquest nou disc han volgut donar protagonisme a la composició i als arranjaments a l’estudi.

30 anys de carrera
Fa trenta anys que Dani Nel·lo (Barcelona, 1967) toca el saxo i s’expressa a través del seu instrument. Inicia la seva carrera l’any 1985 amb 17 anys com a saxofonista amb el grup barcelonès Los Rebeldes. Figura carismàtica de la formació, grava amb la banda vuit discos i resta amb ells fins l’any 1997. Posteriorment, inclous nous estils com el r&b i el jazz, i a finals dels 90 presenta la seva pròpia banda amb el nom de Nel·lo i la banda del Zoco.

Més endavant, crea al grup instrumental Tandoori Le Noir, amb les figures més destacades del blues de Barcelona. Paral·lelament, ha desenvolupat una consistent carrera com a compositor de bandes sonores per a teatre i cinema. Juntament amb altres artistes independents, funda l’organisme Factoria Escènica International-FEI.

Al 2005, publica l’àlbum Vértigo amb una formació homònima amb la que experimenta una barreja atmosfèrica entre cabaret i novel·la negre. Quatre anys més tard, emprèn la codirecció artística de Taboo, el primer espectacle de burlesque que se celebra periòdicament a Espanya i on actua amb la seva formació Los Mambo Jambo, el primer disc del quals va sortir a la llum al 2012.

L’any passat presenta Sax-O-Rama un nou disc instrumental amb catorze composicions pròpies. Amb el mateix títol, organitza el 2015 i el 2016 un festival que convida els saxofonistes més representatius de l’escena d’Europa i EUA.

En l’actualitat, presenta i realitza la direcció artística del programa de televisió Jazz a l’estudi a TV3 i prepara dos assajos sobre manifestacions teatrals i fenòmens musicals juntament amb Mery Cuesta, crítica d’art.