Demà s’inicia el repartiment de les mascaretes gratuïtes a les farmàcies

1429

A partir de demà, dilluns 20 d’abril, es podran recollir les mascaretes que la Generalitat de Catalunya ha fet arribar a les farmàcies. La idea és poder donar una primera mascareta gratuïta per cada Targeta Sanitària Individual, és a dir, per persona. En aquesta primera entrega, però, es prioritzaran a aquelles persones que estan en actiu, és a dir, que treballen, així com la població vulnerable.

Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l’ABS Martorell i l’ABS Martorell Rural, explica que: “en un principi ens han arribat el 10% de les mascaretes que s’acabaran repartint a tota la població, però aniran arribant”. De fet, calculen que a final de mes s’hauran pogut repartir una primera tongada de mascaretes per tots els ciutadans.

 Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l’ABS Martorell i l’ABS Martorell Rural

Per adquirir la mascareta caldrà presentar la Targeta Sanitària Individual i s’obtindrà com si fos d’una recepta amb cost zero. En el cas d’aquelles persones que no són usuàries de la seguretat social, com pot ser el cas de les mútues de funcionaris, podran demanar-la amb el seu número de DNI. La població podrà portar les targetes sanitàries de diverses persones, cosa que es recomana per evitar cua a les farmàcies, no tenir problemes d’accés i prevenir contagis.

Aquestes mascaretes són de paper, quirúrgiques i de tipus 2. Tenen tres capes de paper i tot i no ser reutilitzables es pot allargar el seu ús. Per ampliar la seva utilitat, Pilar de Dios recomana posar-les “en calor seca durant 30 minuts. Això seria al forn a uns 60° o 70°, que així quedarien desinfectades per tornar-les a reutilitzar”. A més, afegeix: “es desaconsella intentar esterilitzar-les de forma líquida. Ni amb alcohol ni amb vapor d’aigua, perquè precisament això trencaria les fibres de la mascareta. Amb lo qual deixaria de tenir la utilitat que ha de tenir”.

Pilar de Dios, coordinadora de farmàcies de l’ABS Martorell i l’ABS Martorell Rural

Amb tot, com les mascaretes arribaran de forma continuada es recomana que aquelles persones que no necessitin sortir de casa i que, per tant, no és urgent que les tinguin, vinguin a buscar-les més endavant. De Dios recalca que “Ara mateix és molt més important quedar-se a casa i mantenir el confinament per evitar els contagis, que no pas sortir a la farmàcia a buscar una mascareta”.

321 persones infectades per coronavirus

Tres persones de fora del municipi han mort avui a Martorell. Dos a l’Hospital Sagrat Cor, una a l’Hospital Sant Joan de Déu i cap a les residències de gent gran. Per altra banda, deu persones han estat donades d’alta i han superat la COVID-19 als Hospitals de Sant Joan de Déu i del Sagrat Cor i de l’Hotel Salut.

Avui hi ha 93 persones infectades per coronavirus a l’Hospital Sant Joan de Déu, 75 de les quals són treballadors sanitaris i 18 són pacients ingressats amb positiu (14 són de Martorell, inclòs el personal sanitari). A l’Hospital del Sagrat Cor hi ha 98 contagiats, 36 a l’Hotel Salut i 94 veïns de Martorell confinats al seu domicili després d’haver donat positiu. A més a més, hi ha 41 persones aïllades pendents del resultat de la prova.

Ahir es va anunciar que els infants podran sortir una estona al carrer cada dia a partir del 27 d’abril. Es tractarà d’una estona de lleure amb limitacions, l’alcalde Xavier Fonollosa ha fet una crida a “la responsabilitat de totes les famílies per exercir amb responsabilitat aquest petit respir per als nostres fills i filles. Poc a poc, arribarà el moment d’una desescalada de l’epidèmia i si ho fem bé, serà més aviat que tard”.