Deu poemes il·lustren pintures de l’artista abstracte Joan Claret al Muxart Espai d’Art

1052
Exposició 'Joan Claret. 10 figures'

L’exposició Joan Claret. 10 figures ja es pot visitar al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis. Ahir divendres, dins dels actes del Dia Internacional dels Museus, es va inaugurar la mostra, en la què 10 poetes han creat sengles poemes que il·lustren cada obra pictòrica de l’artista abstracte. El maridatge de pintura i poesia que es proposa al visitant romandrà a la sala d’exposicions martorellenca fins el proper 1 de juliol.

Joan Claret (1929-2014) és considerat una de les figures clau de l’art abstracte de postguerra i reconegut dins del corrent constructivista –caracteritzat pel predomini de la tridimensionalitat i de les línies inclinades i geomètriques i l’ús de formes geomètriques i linials- de l’art català. El seu fill Albert Claret i el poeta Vicenç Altaió han comissariat una exposició de 10 obres seves, i cadascuna d’elles s’ha il·lustrat amb poemes d’Altaió i de JM Sala-Valldaura, Joan Navarro, Àngel Terron, Víctor Sunyol, Ester Xargay, Dolors Miquel, Ricard Miravete, Gabriel Ventura i Àngels Moreno.

Joan Claret. 10 figures s’exhibeix al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis fins l’1 de juliol, els dijous i divendres de maig, de 17.00 a 20.00h, dijous i divendres de juny, de 17.30 a 20.30h i dissabtes i diumenges, de 10.30 a 14.00h. Durant l’acte inaugural, el comissari Albert Claret va destacar que “el concepte de l’exposició es planteja el per què sempre un dibuix ha d’il·lustrar una poesia i no pot ser a l’inrevés: que els poetes il·lustrin un dibuix o una pintura”. A partir d’aquí, Claret ho va parlar amb Altaió, a qui “li va semblar bé proposar a 10 poetes que expressessin lliurement el que els suggerien les obres”.

Albert Claret, comissari de 'Joan Claret. 10 figures'

Claret va afegir que la mostra “és una nova versió d’una sèrie d’exposicions que l’any 1963 va comissariar Santos Torroella a la Sala Gaspar de Barcelona, i que va tenir ressò per la novetat de les propostes que s’hi exhibien”. Aleshores, un grup de poetes –entre els que hi havia Salvador Espriu, Joan Brossa, JV Foix, Joan Perucho o Joan Vinyoli- va fer poesia d’obres del mateix Claret, de Joan-Josep Tharrats o de Joan Vilacasas.

Albert Claret, comissari de 'Joan Claret. 10 figures'

Paulina Muxart -filla de l’artista Jaume Muxart, qui va assistir a l’acte-, va afegir que “Joan Claret i Jaume Muxart son dos artistes de la mateixa generació que es van conèixer a través de Joan Vilacasas, però que són d’estils radicalment oposats, dues maneres de treballar antagòniques, com podreu comprobar recorrent la planta baixa i els altres pisos d’aquest Museu. Però tot i tenir dues maneres diferents d’enfocar l’art, es van tenir una gran estima i respecte, i això és molt important”.

Paulina Muxart, filla de l'artista Jaume Muxart

En representació municipal, la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Martorell, Belén Leiva, va excusar l’absència a l’acte de l’alcalde Xavier Fonollosa i del regidor de Cultura Sergi Corral, de visita institucional a la ciutat agermanada de Chevilly Larue. Va remarcar “la importància de portar aquesta mostra a Martorell coincidint amb el Dia Internacional dels Museus”, que s’està celebrant fins aquest dissabte a la població amb diverses activitats.

Belén Leiva, regidora d'Esports de l'Ajuntament de Martorell

Més informació de l’exposició Joan Claret. 10 figures