Dimecres s’estrena un nou festival Divers que fusionarà poesia i dibuix

629

Arriba la tercera edició del Divers, el Festival de Poesia de Martorell, amb una programació de vuit actes que se celebraran els dies 20, 23 i 24 de març. El maridatge entre la poesia i la il·lustració serà el fil conductor d’una edició que aplegarà set poetes i cinc dibuixants de casa i que recordarà l’obra de Gloria Fuertes. El certamen canvia dates i s’ajusta al Dia Mundial de la Poesia d’aquest dijous.

La poesia és l’espina dorsal del festival, organitzat per la Regidoria de Cultura, però aquest any els versos maridaran amb el dibuix. Cinc joves il·lustradors locals han preparat les seves creacions en consonància amb els poemes que es recitaran: Mariona Benaiges, Núria Artigas, Dani Garrido, Clara-Tanit Arqué i Marta Álvarez.

La idea d’aquesta poesia dibuixada treu la font d’inspiració “en una iniciativa de promoció de la literatura catalana de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) titulada ‘Portal lletra‘, que neix l’any 2001″, explica la tècnica de Cultura Josefina Canals. Arran del 15è aniversari, “la UOC va treballar un projecte de poesia dibuixada. Nosaltres hem partit d’aquesta base per fusionar poesia, art i dibuix i per relacionar poetes i artistes”.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

El Divers s’estrena a l’Enrajolada (17.30h) i en col·laboració amb la Ludoteca de Museus de Martorell amb Poemes vora el mar, titelles basades en poemes d’Olga Xirinacs. Dissabte hi haurà triple sessió poètica a Cal Nicolau: a les 17.30h, la jove martorellenca Ana Brantuas presenta Todo lo que esconde la Luna “un treball de Batxillerat sobre poesia que es va convertir en llibre i que és una aportació fresca i plena d’energia”.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Una hora més tard, Carles Rebassa llegirà els poemes de Sons Bruts acompanyat d’un brindis amb cava, i a les 19.30h, Daniel Orviz i Cristina Gago faran un recital de vídeo-poesia i dibuix titulat Para dibujar a Gloria. Es dedica a la poeta Gloria Fuertes “una de les figures emblemàtiques de la poesia castellana, i de qui molta de la seva obra ha estat dibuixada. Portarem al Divers una mostra d’aquesta poesia que, malgrat el pas dels anys, continua present en els nostres dies”.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Diumenge, Iván Sánchez, Oriol Alonso i Alícia Fernández proposaran la ruta literària ‘Postals des de La Vila: Francesc Pujols, flaneur per casa, que començarà al pont del Diable a les 11.00h. A les 18.00h, ja a Cal Nicolau, Teresa Fèrriz presentarà l’exposició ‘Poesia dibuixada’ amb l’obra de la il·lustradora Marta Bellvehí, visible del 18 al 24 de març (de 18.00 a 20.30h), que s’ajusta “a 13 poemes d’autors com ara Josep Palau i Fabre, Joan Vinyoli, Màrius Torres o Sònia Moll, i a la locució de l’actriu Sílvia Bel”.

Roc Casagran (18.30h) llegirà els poemes Direm nosaltres, i Jordi Boladeras i Míriam Cano (19.30h) posaran el punt final amb poemes arrelats a la terra. A la component musical del Divers, també hi col·laboren Anna Bernadàs i alumnes de l’Escola de Música, i comerços de La Vila mostraran il·lustracions d’Anna Alsina que es fusionen amb la poesia.

Programació del Divers, Festival de Poesia de Martorell 2019

Divers 2019
Divers 2019