Divendres comença el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals

362
Pla d'informació i vigilància contra incendis
Pla d'informació i vigilància contra incendis

Aquest divendres, 14 de juny, s’inicia el dispositiu d’informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de 269 ajuntaments, entre ells Martorell, i 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), entre elles l’ADF Martorell-Roca Dreta. El pla estarà en actiu fins al 30 d’agost i inclou un conjunt d’accions informatives, dissuasives i d’anticipació dirigides als usuaris.

El tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, Josep Martínez, ha detallat que la nostra població “disposarà d’una unitat mòbil de vigilància, formada per un informador amb un vehicle tot terreny, que recorrerà les pistes forestals de Martorell, Sant Esteve Sesrovires i Abrera”.

L’informador serà l’encarregat d’explicar als usuaris de les zones forestals, les mesures de prevenció d’incendis, dissuadir-los de cometre infraccions a la reglamentació en aquesta matèria i detectar columnes de fum. “Estarà en contacte permanent amb les torres de guaita situades a la Creu de l’Aragall i Ullastrell, a la part alta de la Serra de l’Ataix”, ha dit Martínez. A més, “posicionarà les columnes de fum perquè els bombers vagin directament al lloc d’intervenció”.

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient

L’Ajuntament de Martorell “facilitarà a l’informador un lloc per estacional el vehicle forestal a les dependències de la Policia Local” i l’informarà, amb el suport dels voluntaris de l’ADF, “dels punts que poden ser més problemàtics i del lloc on es troben els hidrants més útils pels bombers en cas d’incendi”, ha remarcat el tècnic de Medi Ambient.

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient

El Pla d’informació i vigilància (PVI) es va iniciar l’any 1996 a la comarca de l’Alt Penedès i el 2000 es va estendre a gairebé tots els municipis de la demarcació de Barcelona. En aquestes dues dècades s’ha constat una sensibilització dels ciutadans i una disminució molt marcada de les conductes de risc a partir dels esforços realitzats en accions d’informació i dissuasió especialment en punts concrets on es concentra la població usuària de les zones forestals, sense oblidar la vigilància en aquelles zones més sensibles, especialment els territoris inclosos dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

En aquesta edició del 2019, els mitjans humans del PVI el constitueixen 259 persones, de les quals 38 són guaites situats en 18 punts de vigilància fixa, 182 informadors amb vehicle per recórrer un total de 91 rutes, 33 operadors de telecomunicacions i sis responsables de control. El pressupost global que aporta la Diputació de Barcelona al Pla és de 2,27 milions d’euros.

Període i horari del PVI

La campanya PVI 2019 es desenvoluparà entre el 14 de juny i el 30 d’agost de 2019. L’horari cobreix les hores de màxim perill d’incendi forestal i és el comprès entre les 12.30 i les 19.30h, durant tots els dies de la setmana del període establert.

Les primeres setmanes són especialment importants de cara a la prevenció, atès que la població encara no té assumida la percepció el risc. El PVI posa especial èmfasi en aquest període, amb la informació activa a la població i la dissuasió associada a la presència sobre el territori del personal del PVI. A mesura que avança la campanya, les conseqüències positives d’aquest treball, així com de la resta dels dispositius, s’evidencien en el fet que la població està més conscienciada.

Consells per a la prevenció d’incendis

Es contempla la possibilitat de perllongament excepcional de la campanya, en tot o part del dispositiu, en cas que es donin condicions meteorològiques de sequera extrema i sense previsions de pluja per finals d’agost. També es contempla la possibilitat d’allargar el contracte dels responsables del control o dels operadors de suport a la coordinació en cas de necessitat del servei.

El tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell ha recordat que, com cada any, s’han revisat els hidrants estratègics per a l’extinció d’incendis i reparat les pistes forestals per facilitar l’accés als Bombers. Martínez ha recordat que durant els mesos d’alt risc d’incendi no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura de la Generalitat.

Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient

No es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. Del 23 de juny a l’1 de setembre, es tancarà la zona de barbacoes del Parc Forestal de Can Cases, i durant el mes d’agost, restarà tancat al trànsit de vehicles rodats.