Dones per la República fa una crida a la igualtat de gènere com a base d’un nou estat

1477
Acte del referèndum de l'1-O
Acte del referèndum de l'1-O

L’acte Dones per la República va reunir diverses entitats i plataformes aquest divendres en un acte a la plaça de les Cultures per demanar que sorgeixi un sí a la independència l’1-O per garantir la igualtat de gènere com a eix bàsic. Les ponents van denunciar les desigualtats existents avui en dia i la necessitat de constituir una nova república des de zero, per fer possible un país socialment més just. Van intervenir Montse Sánchez (del col·lectiu Súmate), Amor del Álamo (Dones pel Sí), Mercè Figueras (Moviment d’Esquerres) i Bàrbara Lligadas (ERC).

Montse Sánchez va posar èmfasi en la defensa del feminisme que “a diferència del masclisme, lluita per la igualtat de gènere. Per això volem un país lliure, que no reprimeixi les dones i que tingui un futur prometedor per als nostres fills i filles”. Va advertir que “tot i que l’Estat està intentant posar la por al cos a tothom, les úniques armes que té són la mentida i la por, mentre nosaltres tenim la força de la raó”. I va recalcar que “el dia 1 d’octubre no només votem per la independència, sinó per la supervivència davant un govern que no ha fet cap signe d’aproximació envers Catalunya durant anys, sinó que ens ha portat al Tribunal Constitucional”.

Montse Sánchez (Súmate)

Dones pel Sí és una plataforma integrada a l’Assemblea Nacional Catalana que ha elaborat un argumentari transversal en favor de la independència de Catalunya. El text evidencia “una bretxa salarial actual del 26% entre els sous de les dones i els dels homes, i el fet que un 57% de feines invisibles van a càrrec de les dones, com ara la cura familiar, quelcom que s’ha negat als homes”. Ho va enumerar Amor del Álamo com a representant del col·lectiu, qui va afegir que “volem una nova república laica, sense interferències religioses que decideixin pel cos de la dona i on les creences formin part de la intimitat. Volem un pacte d’estat contra les violències masclistes”. El decàleg també fa esment a un país inclusiu, de tots, amb unes pensions dignes i garantides i uns serveis públics de qualitat.

Amor del Álamo (Dones pel Sí)

Mercè Figueras és representant del col·lectiu MES (Moviment d’Esquerres). Es va definir “com a socialista de sempre. No vull renunciar al socialisme ni als valors socials, però tampoc al reconeixement de Catalunya com a nació. Som aquí després de la destrossa de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, i portem des del 2010 prenent els carrers”. La conferenciant va destacar que vol “una república per a les persones, en la que tots ens sentim còmodes i amb uns serveis públics que siguin prioritaris”. També va emfasitzar en el fet que “formar part de l’estat espanyol ens està perjudicant cada cop més. Per això, vam començar a sortir al carrer i ja no ens en trauran”.

Mercè Figueras

Va tancar l’acte la intervenció de Bàrbara Lligadas, qui va denunciar que en la societat actual “hi ha una involució en el món de les dones. Hem d’evitar que continuïn passant coses com les que es veuen a les escoles: nenes més preocupades pel seu físic que no pas pel seu futur”. Per a combatre aquest fet, Lligadas va referir-se a “uns valors que, de fet, la cultura catalana ha predicat des de sempre”. La republicana va posar de relleu “la greu infrarrepresentació que patim les dones a les institucions i al poder”. Per això, va dir, “hem de construir una república que comenci de zero, que tingui bases sòlides i en la que la igualtat entre dones i homes en sigui la columna vertebral”.

Bàrbara Lligadas