Dra. Jiménez: "Les dones tenen comportaments més saludables, però són més sedentàries"

563

Avui se celebra el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones 2015. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), les dones fan més ús dels serveis sanitaris que els homes, però són més sedentàries. El Servei d’Informació i Atenció a la Dona de l’Ajuntament de Martorell va commemorar l’efemèride ahir amb la xerrada Maduresa saludable, amb la metgessa de l’ABS Martorell, Carme Jiménez.

El 28 de maig es commemora el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones 2015, una data per a la mobilització i la reivindicació de la salut de les dones. Segons dels resultats de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2014, molts factors relacionats amb la salut són diferents en funció del sexe i del grup d’edat.

“Les dones tenen un comportament més saludable que els homes i es fan més controls i revisions, però són més sedentàries i tenen més problemes de salut”, corroborava ahir la metgessa de família de l’Àrea Bàsica de Salut de Martorell, Carme Jiménez, a la xerrada Maduresa Saludable que va organitzar el Servei d’Informació i Atenció a la Dona amb motiu del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones.

Entre els comportaments més saludables destaca, per exemple, que les dones en totes les edats fumen menys que els homes. Així, mentre un 20,3% de les dones són fumadores, en la població masculina la xifra se situa gairebé al 32%. Pel que fa al consum d’alcohol, un 1,7% de les dones en fa un consum de risc respecte a un 7,3% dels homes.

Per contra, els homes fan més activitat física que les dones. “El 70,5% de la població masculina practica el que es considera un nivell saludable d’activitat física, o sigui més de 5 punts percentuals per sobre de les dones (65,1%). Així com també els homes són menys sedentaris: un 19,9% dels homes respecte a un 24,4% de les dones”, va explicar Jiménez.

Les dones es fan més revisions
Les dones es fan més controls i revisions de salut que els homes. El 53,1% de les dones – davant del 48,3% dels homes- es pren la pressió arterial periòdicament, i el 63,5% de les dones respecte al 56,3% dels homes es revisa periòdicament el nivell de colesterol a la sang.

Les malalties cròniques són més freqüents en les dones
D’altra banda, 4 de cada 10 dones de 15 i més anys (el 41,1 % de la població femenina) conviu amb alguna malaltia crònica, davant del 34,9% dels homes. “Els trastorns més freqüents en les dones són el dolor lumbar o dorsal, el dolor cervical, l’artrosi, l’artritis o reumatisme i la hipertensió arterial”, va afirmar la metgessa.