Dra. Vidal: “la detecció precoç del càncer de mama ajuda a l’actual 85% de supervivència”

1094
Hospital Sant Joan de Déu
Hospital Sant Joan de Déu

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) va ajudar a detectar, entre els anys 2014 i 2015, 36 càncers a Martorell i rodalies. Del cens de 15.062 dones d’entre 50 i 69 anys de la població i de la seva àrea d’influència sanitària, un 65,1% va fer-se la mamografia de cribratge. La responsable del projecte, la Doctora Carmen Vidal Lancis, diu que és molt important fer-se la prova per detectar al més aviat possible casos de càncers de mama, i recalca que, amb la detecció precoç, s’ha assolit un 85% de casos de supervivència a la malaltia.

El programa s’inclou dins del Pla Director d’Oncologia de la Generalitat de Catalunya i és una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de Salut. El seu desplegament es va iniciar, com explica la doctora Vidal, “convidant les 15.062 dones d’entre 50 i 69 anys de Martorell i voltants sense patologia mamària a fer-se una mamografia de cribratge a l’Hospital Sant Joan de Déu”.

Dos terços de les convocades hi participen
A la crida hi van participar 9.813 dones, el 65,1% del total, i un miler més es van fer les mamografies a través de mútua privada. “Aquest fet situa la prevenció del càncer al voltant del 72% aquí”, explica Vidal, qui recorda que “es convidava via carta a les dones i les que acceptaven es feien una mamografia”. En el 97% dels casos no es va detectar cap incidència i aleshores es recomanava a les participants de fer-se una nova mamografia en dos anys. De la resta, “algunes dones van necessitar d’algun estudi o prova complementària més o repetir mamografia abans de dos anys”, i finalment en les que es detectava càncer, se les posava en tractament i unitat funcional.

Elevada supervivència
Carmen Vidal recorda que “el càncer de mama es cura de manera molt majoritària, ja que hi ha una supervivència a la malaltia de prop del 85% de les deteccions en cribratge i per sobre del 75% amb detecció natural, per palpació o síntomes”. Alhora, recomana al 30% de dones que no han participat del projecte que “es plantegin de prendre-hi part, perquè permet trobar càncers de mama en estadis molt precoços. El tractament és bastant simple i la mortalitat es redueix un 30% en les dones que hi participen”.

Detecció precoç i vida saludable, aspectes clau
Vidal va parlar de mesures preventives per intentar evitar un càncer de mama: “cada cop veiem més que determinats estils de vida condicionen el risc de tenir-lo. És molt important fer una vida activa, i incloure l’exercici físic i una dieta saludable sobretot en èpoques com la de la menopausa, en la que hi ha tendència a guanyar pes”. Tot i que són situacions que condicionen l’estil de vida, Vidal afegeix que “tenir els fills més aviat i practicar la lactància materna redueix el risc, també”. I finalment, recomana no exposar-se al tabac i a d’altres productes tòxics.