Dues propostes mediambientals i dos parcs singulars, les idees escollides en els Pressupostos Participatius

1424
Votació Pressupostos Participatius

Els Pressupostos Participatius de Martorell faran realitat, aquest any, quatre propostes: la realització d’un estudi per a la millora de la gestió de les zones verdes i l’arbrat del municipi; la dinamització del passeig de Catalunya creant un parc infantil amb objectes tecnològics gegants; la millora de la sostenibilitat a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals; i la creació d’un parc a la Vila amb jocs originals. En la segona edició d’aquest procés participatiu s’hi ha tornat a destinar 160.000 euros.

En el procés dels Pressupostos Participatius han votat 2.340 ciutadans i ciutadanes de Martorell, 990 infants (alumnes de 4t, 5è i 6è que han treballat les idees a través de les escoles i el Consell d’Infants) i 1.350 persones majors de 16 anys. Aquesta xifra representa un 10% del cens que tenia dret a vot i que és molt superior al cens electoral habitual, ja que inclou tota la ciutadania major de 16 anys empadronada i els infants d’entre 9 i 12 anys que van a escola a Martorell. El percentatge de vot ha augmentat un 4% respecte l’any passat, i mostra que el procés es va consolidant.

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació Míriam Riera ha admès que la participació ha estat molt marcada per la baixada del cens electoral i pel tipus de propostes que s’han presentat. Malgrat tot, creu que són bons números en la segona edició consecutiva d’aquests pressupostos.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

En l’anàlisi d’aquestes xifres, Riera identifica que la participació ha pujat 4 punts respecte l’edició anterior:

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

Més propostes individuals

En l’edició 2018, la participació ha estat marcada per propostes de caire individual. En aquets sentit, era més difícil atraure vots, però des de la regidoria s’observa l’alta activitat a títol personal que han tingut els ciutadans:

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

Les idees més votades 

Quatre són les propostes que podran dur-se a terme a partir dels pressupostos d’enguany. La més votada pels martorellencs va ser la realització d’un estudi per a la millora de la gestió de les zones verdes i l’arbrat del municipi, formulada per Cristina Murillo Vitoria.

Cristina Murillo, autora de la proposta més votada als Pressupostos Participatius 2018

A continuació la van seguir la dinamització del passeig de Catalunya creant un parc infantil amb objectes tecnològics gegants (de David Ruana Linares); la millora de la sostenibilitat a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals (proposta de Joan Marín Rius); i la creació d’un parc a la Vila amb jocs originals, formulada per Esperança Cots.

Ara caldrà que els diferents departaments municipals estudiïn cadascuna de les idees escollides per desenvolupar-ne el projecte, tenint en compte el límit del cost de cada proposta (40.000 euros) i adaptant-les per tal que compleixin totes les normatives vigents.

Pressupostos Participatius Infantils

Per als Pressupostos Participatius infantils hi havia assignats 40.000 euros, i això permetrà que es porti a terme la proposta de crear zones de wifi gratuïta en espais municipals, que va ser l’opció amb més suport: 648 vots, seguida de la implantació de tobogans a la piscina d’estiu.