El 44è Premi Vila de Martorell ja admet la presentació d’originals i estrena pàgina web

2245
43è Premi Vila de Martorell
43è Premi Vila de Martorell

Ja és obert el termini de participació al 44è Premi Vila de Martorell, certamen que organitza l’Ajuntament i que promou la poesia i d’altres disciplines literàries. La present edició repartirà prop de 12.000 euros en metàl·lic en 11 categories: 4 d’àmbit nacional per a adults i 7 a nivell local, per a grans i petits. Els premis estrenen enguany una nova pàgina web amb tota la informació necessària.

Des d’ara i fins el 14 de febrer ja es poden presentar les obres originals al Premi. Un certamen que, com explica el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l’Ajuntament, Sergi Corral, “pretén promoure la creació literària a Martorell i arreu, la creativitat i la lectura, i reconèixer tant els guanyadors com a la resta de participants”. Uns premis amb continuïtat: “És molt bo per la cultura de Martorell que es continuïn celebrant 44 anys després “.

Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l'Ajuntament de Martorell

Participació per via telemàtica

El Premi Vila està d’estrena de pàgina web: premivila.martorell.cat. L’espai conté tota la informació referent al certamen; la seva història i palmarès; les categories d’aquesta edició; les dotacions dels premis i les condicions de participació. Els diferents premis tenen el seu propi apartat dins el web, i allà s’inclou el formulari per a les dades personals i una pestanya per adjuntar -en format PDF i lletra Arial amb cos 12- l’obra que es presenta a concurs. Així ho destaca la tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Josefina Canals.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Quatre premis nacionals

A l’àmbit nacional, els premis a la millor poesia catalana i millor poesia castellana tenen una dotació en metàl·lic de 5.000 euros cadascun, xifra que és la suma de l’habitual premi econòmic de 2.000 euros i de la publicació de l’obra en format llibre. Canals destaca que “fins ara era l’organització qui escollia l’editorial, i ara l’autor podrà decidir l’editorial per publicar el llibre d’entre les professionals catalanes adscrites a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Associació d’Escriptors en Llengua Castellana”.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Completen les categories nacionals el premi a la millor poesia visual -400 euros- i el premi al millor microrelat, amb el mateix import. Aquest darrer és una novetat: “l’any passat formava part dels premis locals, i ara l’incorporem a les categories nacionals. És una disciplina que en els darrers anys ha aconseguit un lloc destacat com a narrativa breu, i una manera sintètica i curta d’explicar un relat, una altra forma d’explicar les coses, simple, amb presentació, nus i desenllaç i en el que el títol és important i sovint s’entendrà en acabar el microrelat”.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Premis locals per a totes les edats

Pel que fa a les categories locals, hi haurà guardons per a gent de totes les edats. Pel que fa als adults, el premi al millor llibre de poemes o de prosa està dotat amb 780 euros i edició del llibre, si s’escau. També hi haurà el premi al millor conte -100 euros- i el premi al millor poema -100 euros-. Les categories infantils es fraccionen segons l’edat: els alumnes de 5è i 6è de Primària optaran al premi al millor conte o al premi al millor poema -sense dotació econòmica-. Els estudiants d’ESO i de Batxillerat podran participar en el premi al millor conte o el premi al millor poema, dotats amb 75 euros cadascun.

Els 7 guanyadors i guanyadores dels premis locals seran convidats a un taller d’escriptura que farà l’Ateneu Barcelonès a la Biblioteca Martorell. El jurat que haurà de deliverar a nivell local incorpora, enguany, la professora de llengua catalana de l’Institut Pompeu Fabra Rosa Montsó, que pren el relleu a Andrés Martínez Reche. Canals destaca que “hi haurà un professor de cadascun dels 4 instituts de Martorell en el jurat. Creiem que és una via per implicar els centres i incentivar la participació dels alumnes”.

Un arbre que emmagatzema llibres, imatge d’enguany del Premi

La imatge del 44è Premi Vila és obra d’un artista i dissenyador gràfic de Martorell: en Lluís Cintas. És un arbre amb branques que, a manera de prestatgeries, emmagatzemen llibres: “el tronc són les paraules que es ramifiquen per construir relats, poesia o contes, entre d’altres”, explica Canals.

Josefina Canals, tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Podeu consultar les bases del 44è Premi Vila de Martorell obrint i descarregant aquest document.