44è Premi Vila de Martorell
44è Premi Vila de Martorell

El 19 de febrer tanca el termini per presentar obres al 45è Premi Vila de Martorell. Fins al moment, s’hi han registrat 155 participants, segons avança el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni. Per a Andreu González, la veterania d’aquest certamen i l’ampli ventall de guardons que reparteix fan del Premi Vila una cita literària atractiva i de renom.

En categoria oberta, el Premi Vila compta amb els premis Llibre de Poemes en Català i Llibre de Poemes en Castellà, el nou Premi Traducció de Clàssics Memorial Montserrat Ros i el Premi de Microrelat. En categoria local per a adults, hi ha el Llibre de Poemes o Obra en Prosa en Català, el Premi Conte i el Premi Poema. Els interessats han d’enviar els originals en format pdf a través del web premivila.martorell.cat.

És a punt de tancar el termini per participar al Premi Vila. Fins ara, quantes obres s’hi han presentat a cada categoria?

S’hi han presentat 46 participants en Llibre de Poemes en Castellà, 53 en Llibre de Poemes en Català, set obres al Premi Traducció de Clàssics, 47 al Premi de Microrelat i dues obres participants als premis locals per a adults. En total, a dia d’avui, hi ha 155 participants.

La novetat d’aquesta edició és el Premi Traducció de Clàssics.

Sí, aquesta és la grandíssima novetat d’enguany perquè es tracta d’un guardó per a una proposta de traducció d’una obra del llatí o del grec. Hi ha set participants, però encara queda avui i demà per presentar-se i esperem tenir unes xifres més altes. Ha tingut una bona acollida. En aquesta edició, s’ha moderat la participació d’obres en llengua castellana que, alguns anys, havia estat oberta a presentacions per correu electrònic i s’havia desmarxat molt. Havíem rebut centenars d’obres arribades de tot el món. La participació aquest any és més moderada, una xifra que poden abastar els membres del jurat.

Els premis grossos són els de Poesia Catalana i Castellana, però hi ha un ampli ventall de guardons.

Els premis més tradicionals, perquè es fan des de la primera edició, són el Llibre de Poemes en Català i Llibre de Poemes en Castellà, que celebren el 45è aniversari. Estan dotats amb 2.000 euros i la publicació de l’obra. El Premi Traducció de Clàssics Memorial Montserrat Ros optarà a 2.000 euros i la publicació de l’obra per part de l’editorial martorellenca Adesiara, i el Premi Microrelat amb 400 euros. Pel que fa als premis locals per a adults, trobem el Llibre de Poemes o Obra en Prosa en Català amb 780 euros, un taller d’escriptura a Martorell i l’edició de l’obra guanyadora, el Premi Conte amb 100 euros i un taller d’escriptura a Martorell, i el Premi Poema amb 100 euros i un taller d’escriptura a Martorell.

Quin és el procés per presentar-se al Premi Vila?

En la majoria de categories es tracta d’accedir al web premivila.martorell.cat i lliurar l’obra en pdf.

Enguany, el Premi Vila es va presentar a Barcelona, a la Llibreria Laie de Via Laietana. Per quin motiu es va presentar fora del nostre poble?

Ens va semblar que era una posada de llarg que s’ho mereixia perquè, darrera d’aquesta publicació hi ha la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, però també l’editorial Adesiara i volíem que la presentació en societat es fes en un àmbit fàcil per convocar a la premsa del tot el país. Per això es va fer en aquesta llibreria emblemàtica de Barcelona.

Com està posicionat el Premi Vila entre els certàmens literaris?

El primer que s’ha de dir dels nostres premis és que no n’hi ha tants que es facin des de fa 45 anys, és a dir, que la veterania és un grau. Com subratlla sempre el president del jurat, l’escriptor i poeta Àlex Susanna, hi ha un reguitzell de premis, a banda de les dues categories originàries, que fan que sigui atractiu per als qui els agrada presentar-se a concursos literaris.

Vostè ha guanyat en diverses ocasions el Premi Vila. Com és viure’l ara com a regidor?

Són perspectives diferents. El vaig guanyar unes quantes vegades en les categories locals de diferents gèneres literaris. Després, vaig tenir la immensa sort de guanyar el Premi de Poesia Castellana l’any 2014. També he estat membre del jurat del premi nacional i local. Ara, com a regidor, hi ha una visió més global de tot el que es fa.

Què ens pot avançar de la gala de lliurament?

Es farà el 24 d’abril a El Progrés, coincidint amb la Fira de Primavera. La gala serà presentada per un cantant d’una banda molt coneguda de rock català. Estic engrescat perquè pot quedar una cerimònia molt maca i, com que és un acte al qual hi pot assistir el públic, animo a la gent a anar-hi, ja que hi haurà sorpreses i serà molt maco.