El 4t Mercabros omple la plaça del Llobregat i fa un pas endavant per recuperar la vida del barri

1318
4t Mercabros

Gent passejant amunt i avall, aturant-se a mirar els productes de les vint parades instal·lades al carrer i gaudint del bon ambient i de la música de fons, tot menjant-se un entrepà de botifarra. És una imatge poc habitual a Can Bros, però és l’estampa que presentava aquest diumenge al matí la plaça del Llobregat d’aquest barri. I tot, gràcies al Mercabros, que avui ha celebrat la seva quarta edició.

Aquesta iniciativa va ser impulsada per Conxita Garrigó, una veïna que va arribar al barri ara fa dos anys. L’objectiu era dinamitzar Can Bros i, alhora, promoure els productes artesans i de segona mà a través d’un mercat respectuós amb el medi ambient. Ara que ja s’han fet quatre edicions, Garrigó celebra que, comparant la primera amb la d’avui, l’activitat ha crescut molt tant a nivell de públic com de paradistes, fins al punt que “s’han triplicat” les xifres.

A més, l’organitzadora preveu que la pròxima edició, que es farà el mes que ve, tingui encara més èxit: “Ja tinc onze paradistes nous apuntats”, avança. Per això, ara vol que el Mercabros sigui mensual, i ja ha avisat que al març hi haurà una novetat: es farà una subhasta.

Conxita Garrigó, organitzadora del Mercabros

Tal com explica l’alcalde Xavier Fonollosa, el Mercabros aprofita “un entorn diferent i que té projecció de futur, però també un passat com a colònia industrial”. Pel que fa als valors d’aquest mercat, el batlle considera que “lliguen molt amb la cultura mediambiental que cal anar imposant”, que té a veure amb reciclar i reutilitzar.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Oferta variada i, sobretot, sostenible

Conxita Garrigó no només ha organitzat el mercat, sinó que hi ha participat activament amb dos espais diferents. D’una banda, ha comptat amb un apartat amb roba, sabates i complements de segona mà, que ha venut per un euro: “Tot el que recollim és per a l’associació Catalunya Contra el Càncer”, ha explicat. De l’altra, també ha venut mobles, eines i altres estris restaurats, ja que aquesta és una de les seves grans aficions.

Conxita Garrigó, organitzadora del Mercabros

La resta de les parades que s’han desplegat aquest matí a la plaça també oferien objectes molt diversos, com ara “antiguitats, llibres, trenets o joguines didàctiques”, entre d’altres, tal com han explicat els paradistes Toni, Xavi i Pepa.

Toni, Xavi i Pepa, paradistes

A banda, s’hi han sumat també artistes locals. És el cas de Pili Pico, que ha participat en el mercat per tercer cop consecutiu per oferir les seves peces de roba fetes a mà a partir de teles “que els dissenyadors ja no volen i que acabarien en una incineradora, provocant contaminació”, segons ha detallat. Pico ha valorat molt positivament el Mercabros, ja que creu que serveix per “fomentar el barri”, desconegut per a molts veïns, i per fer que la gent conegui els artistes artesans del municipi.

Pili Pico, paradista
4t Mercabros

En la mateixa línia, l’artista David Pérez ha instal·lat una parada al mercat amb les seves joies fetes amb fotografies analògiques de Martorell, a més de prints i “càmeres de fotos estenopeiques fetes a partir de material reciclat”. Aquesta ha estat la tercera vegada que Pérez ha participat en una iniciativa que considera molt encertada: “És un barri que està una mica oblidat i és interessant que hi hagi ambient i que la gent el conegui”, ha afirmat.

David Pérez, paradista
4t Mercabros

Un barri que desperta curiositat

L’augment del nombre de paradistes i l’entorn privilegiat que és el barri de Can Bros són els factors que han atret desenes de curiosos i compradors al mercat d’aquest diumenge. En general, els visitants no s’esperaven que “estigués tan animat i amb tantes parades”, tal com ha reconegut la Mercè. Per a l’Anna, el Mercabros és “una idea genial” per dos motius: perquè ajuda a preservar el barri i perquè aposta per donar una segona vida als productes.

Una opinió semblant és la que ha expressat l’Oriol, un dels visitants més joves que s’han acostat a la plaça. Ell creu que es tracta d’una bona manera de “reactivar el barri”, una zona “que té molt d’encant, parts molt interessants i un gran valor patrimonial”. A més, amb iniciatives com aquesta, “la gent jove coneixerà aquest barri, que no és tan conegut com altres parts de Martorell”, ha conclòs.

Mercè, Anna i Oriol, visitants

La quarta edició del Mercabros ha superat l’acollida que van tenir les anteriors i ha obert la porta a fer realitat l’objectiu de l’organitzadora, Conxita Garrigó: convertir-lo en una activitat mensual.