El 850è aniversari de l’Hospital clou amb una visita guiada per la història sanitària de Martorell

1210
Cloenda 850è aniversari Hospital de Martorell
Cloenda 850è aniversari Hospital de Martorell

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha posat aquest matí punt i final als actes del 850è aniversari de la institució. L’historiador Ferran Balanza ha guiat una visita per la història sanitària de Martorell. A més, s’ha descobert una placa commemorativa al carrer Lloselles, on estava ubicat l’antic centre, i s’ha fet un aperitiu a la Residència Sant Joan de Déu.

Ferran Balanza ha conduït els assistents per un itinerari ple d’anècdotes històriques, des de la plaça de l’Església a la capella de Sant Joan. L’historiador ha detallat com, al llarg del segle XIX, es va introduir l’higienisme en el nostre nucli urbà, que fins aleshores havia estat focus d’infeccions. La introducció de certes millores sanitàries va permetre augmentar l’esperança de vida dels martorellencs que, a principis de segle XX, era només de 34 anys.

Ferran Balanza, historiador

El guia ha subratllat la importància de Martorell en l’atenció sanitària de nombrosos conflictes bèl·lics, com a enclavament estratègic, així com la figura de personalitats martorellenques rellevants en el món de la medicina com el Dr. Tomàs, Dr. Gaya, Dr. Sala Ginebreda, Dr. Peropadre o Dr. Massana.

Els visitants han pogut conèixer els orígens de l’Hospital de Martorell, que daten de 1167, sota el nom d’Hospital Sant Joan Baptista i del Sant Crist. D’aquell centre només es conserva la capella de Sant Joan. L’any 1842 va instal·lar-se al convent dels Caputxins i el 1868 al carrer Lloselles, on va mantenir-se fins el 1969, any en què es va inaugurar l’actual centre al barri de Buenos Aires. Per aquest motiu, l’alcalde Xavier Fonollosa i el director de l’Hospital de Martorell, Dr. Manel Álvarez, han descobert una placa commemorativa a la façana de l’antic Hospital, on s’hi ubica l’Arxiu Municipal, actualment.

Cloenda 850è aniversari Hospital de Martorell

Xavier Fonollosa ha dit que “venim de lluny, però ens projectem cap al futur. Tenim un projecte d’ampliació de l’Hospital i el compromís del Departament de Salut de la Generalitat, que esperem continuï amb la nova consellera. Nosaltres seguim decidits a fer aquesta ampliació, a millorar les urgències, a fer un hospital modern, nou, que tingui la capacitat de donar atenció als 160.000 usuaris potencials”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“Ha estat un any intens, emotiu i participatiu. Estem molt contents d’explicar qui som, d’on venim i, sobretot, on volem anar. L’Hospital té 850 anys d’història i, per tant, demostra que és adaptable a qualsevol situació que vingui en el futur”, ha afirmat el Dr. Manel Álvarez.

Dr. Manel Álvarez, director Hospital de Martorell

El recorregut ha acabat a la Residència Sant Joan de Déu on hi ha hagut un aperitiu i la cloenda oficial dels actes d’aniversari amb la presència de les autoritats locals.