El Banc de Sang farà campanya a Martorell per remuntar les reserves sanguínies

358

El Banc de Sang i Teixits organitza, del 15 al 22 de gener, la Marató de Donació de Sang 2.0 a tot Catalunya. A Martorell, el proper dilluns 25 de gener, faran campanya a l’Hospital Sant Joan de Déu (planta -1), de 10.00 a 14.00h, i al Centre Cultural, de 17.00 a 21.00h. La fita és aconseguir augmentar les reserves sanguínies.

Després de les festes nadalenques, les reserves sanguínies acostumen a patir una davallada. Per aquest motiu, el Banc de Sang i Teixits posa fil a l’agulla, “amb la voluntat de remuntar les reserves i assolir les mil donacions diàries que permeten abastir la població necessitada als centres hospitalaris”, ha dit la regidora de Salut, Mercè Morera.

La regidora ha apel·lat a la solidaritat dels martorellencs, en un moment de màxima necessitat d’aquest element. “Les donacions altruistes són l’única font d’obtenció, malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions voluntàries de les persones”.

Per què donar sang?

La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment. “Per a tu, no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació. Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents”, ha dit la responsable de comunicació del Banc de Sang, Marta Hernández.

Per cada donació que fa un voluntari d’uns 400 ml de sang, se’n poden beneficiar fins a tres persones malaltes, a partir de la separació en compostos d’hematies, de plaquetes i de plasma, els seus components principals.

La necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les nostres donacions. “Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre els seus malalts, ja que la majoria d’intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions”, ha remarcat.

La donació, un acte quotidià

La donació no ha d’estar lligada a situacions de tragèdia o d’emergència sinó que ha de ser “un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Només donant sang amb regularitat, disposarem sempre de sang suficient i segura en estoc”, ha insitit Hernández.

Els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions.