El bus autònom ÈRICA es prova aquesta setmana al carrer de Josep Vilar

3152
Bus ÈRICA a Martorell
Bus ÈRICA a Martorell

ÈRICA, el bus elèctric i sense conductor, farà parada a Martorell, del 17 al 21 d’octubre. El vehicle circularà pel carrer de Josep Vilar, des de la plaça Frederic Duran fins al Complex Esportiu de Torrent de Llops. L’últim dia, aprofitant la inauguració del Pavelló Esportiu Municipal de Can Cases, allargarà el seu recorregut fins al nou equipament.

L’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), amb el suport de la Generalitat, va engegar el 7 de setembre a Sant Cugat del Vallès la gira de l’ÈRICA (Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable). Un total de vuit municipis catalans, Martorell en serà el penúltim, acullen aquest bus en circulació real. L’objectiu és que la ciutadania pugui veure com funciona un vehicle d’aquestes característiques i com interactua amb la ciutat. Els ajuntaments podran veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d’adoptar les ciutats per adaptar -se al seu funcionament.

La gira del bus ÈRICA “demostra que Catalunya és un país innovador i que volem portar sistemes de transport públic amb mobilitat sostenible. Som el tercer país del món que fa una gira d’aquest tipus, per tant, en som pioners”. “És una prova pilot, però en pocs anys podrem instaurar aquest sistema a la major part de pobles i ciutats”, ha explicat l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, qui farà el viatge inaugural de l’ÈRICA el proper dimecres, 17 d’octubre, a les 11.00h.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’horari de funcionament del bus, durant la seva estada a Martorell, serà de 10.30 a 13.00h i de 15.00 a 20.00h. Durant els matins rebrà visites escolars. En les immediacions s’instal·larà una carpa amb informació del bus ÈRICA i una altra sobre les millores del servei de bus municipal i la posada en marxa de l’app ésMartorell.

Avantatges de l’ÈRICA

El bus autònom representa diversos beneficis; els més remarcables són la seguretat, la sostenibilitat, la flexibilitat i l’accessibilitat. Segons diversos estudis, la major part dels accidents de trànsit es deu a errors humans. Així, la mobilitat autònoma permet afavorir la seguretat viària. Els busos circulen en autonomia gràcies a un sistema GPS de gran precisió i nombrosos captors làsers que permeten seguir el seu recorregut i detectar tot tipus d’obstacles. La seva intel·ligència artificial l’ajuda a aprendre de cada viatge i a decidir en cada situació l’opció més segura.

Una mobilitat 100% elèctrica ajudarà a reduir la contaminació sonora i atmosfèrica de les ciutats. La interconnectivitat del sistema afavoreix un transport més capil·lar, que pot atendre les necessitats de la ciutadania d’una manera més ràpida i acurada, que fomenta la intermodalitat i redueix congestions. En aquest sentit, promou una mobilitat més sostenible.

En ser més petits, aquests vehicles podran arribar més fàcilment a tot tipus de zones urbanitzades. Seran serveis flexibles i personalitzats, en el temps i en l’espai, integrats a la xarxa de transport públic. Permet assolir un transport més inclusiu, intergeneracional i accessible.

Visita bus ÈRICA a Martorell